Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Alle, der tager klimaproblemerne alvorligt, bør være tilhængere af atomkraft

Foto: SUZANNE PLUNKETT

Berlingske har nu bragt to positive artikler om atomkraft. Dels 24/4 om at svenske politikere kræver mere atomkraft i Sverige, og dels lederen 29/4: »Stop dæmoniseringen af atomkraft«.

Alle, der tager klimaproblemerne alvorligt, bør inddrage atomkraften i deres argumentation. Men ingen af artiklerne nævner, at der faktisk kun er to store, stabile og næsten CO2-fri energikilder i verden. Det er vandkraft og atomkraft.

Hvis nogen er i tvivl om dette, så nævn blot én yderligere energikilde, der leverer klimavenlig energi og som virker, når det ikke blæser, og når solen ikke skinner! Biomasse (træ, halm og affald) kan i de fleste lande levere et supplement, som kan dække 10-20 pct. af energien. Konklusionen er (eller bør være), at vi og verden hurtigst muligt skal erstatte så meget olie, kul og naturgas som muligt med de to nævnte energier. Og lande, der som Danmark ikke har mulighed for at bygge vandkraftværker, må tænke meget alvorligt på atomkraften.

Med hvad så med vores mange vindmøller? De skal naturligvis køre, så længe de er rentable, men da de har en levetid på ca. 25 år, vil de fleste være udtjent længe før 2050, hvor vi satser på at være CO2-fri.

Et kraftværk med to mellemstore reaktorer på hver side af Storebælt kan dække 70-80 pct. af elforbruget og det meste af boligopvarmningen vha. varmepumper. De KAN også levere fjernvarme, men det vil næppe være rentabelt.

I øvrigt er det i år 34 år siden, at et beskedent flertal i Folketinget vedtog at droppe atomkraften i Danmark. Hvor mange beslutninger lader man gælde i 34 år? Holger Skjerning, Slangerup, tidl. lektor i fysik og energi ved DTU og nu næstformand i REO, Ren Energioplysning

Stop hetzen mod rygerne, Jon Stephensen

Jeg troede, at Jon Stephensen var et rummeligt menneske efter den tyske devise »Leben und leben lassen«. Men ak nej.  På værste moraliserende vis går han i sit indspark i rette med os alle. Der er ikke den ting, der er forkert, og som bør ændres. Mange af disse er helt sikkert relevante for vores klima, men lige netop når det gælder rygerne, tager han fejl.

13.600 dør af rygning årligt. Til gengæld hævder Kræftens Bekæmpelse, at rygere lever ti år kortere. Udover de ca. syv mia. kr., som rygerne frivilligt afleverer til den fælles statskasse, belaster de således vore fælles udgifter ti år mindre pr. liv. Det gælder pensioner, sundhedsudgifter, ældrepleje, mv. Lægges disse ting sammen, er der et plus på kontoen for rygerne. Og så har de ti år kortere tid til at belaste klimaet med alle de ting, Jon Stephensen opremser. Frans Jacobsen, Hellerup

Et renere Danmark

I TV og medierne generelt fortælles der om kendte mennesker, som samler affald, der bliver smidt ude i naturen. Det er naturligvis prisværdigt, at mange gør dette, og de opfordrer til, at flere samler affald. Men er det ikke også en opfordring til os alle om at holde op med at smide affald, dels ud af bilerne eller på parkeringspladserne, dels hvor nogle bilister også lige tømmer bilen for affald. Pizzabakker, papkrus osv. og alle hunde-høm høm'er, hvor svineriet er blevet værre og værre.

Vi har i vort område et stort svineri af affald, også ude ved motorvejene smides affald,  og nu synes jeg, at medierne og politikerne bør komme op af stolene og fortælle os, at vi skal have et rent Danmark. Så må alle forældre opdrage deres børn til, at affald smides i en affaldspose eller tages med hjem. Børnehaverne og skolerne må gøre det samme. Mona Lauridsen, Valby

Stram Kurs' vælgererklæringer

Af forsiden på Berlingske lørdag 27. april fremgik det, at Stram Kurs angiveligt skulle have fiflet med proceduren for godkendelse af vælgererklæringer, så partiet kunne blive opstillingsberettiget til folketingsvalget. Man kan mene, hvad man vil om Paludans nye parti, og hans »koranshow« – personligt er jeg ikke særlig begejstret for hans retorik – men i et demokrati må der ikke lægges hindringer for, at nye partier kan stille op til valg. I øvrigt er det et underligt princip, at man skal have syv dages betænkningstid i forbindelse med afgivelse af vælgererklæringer således, at man kan fortryde sin vælgererklæring. Når man ved folketingsvalget sætter sit kryds i stemmeboksen, er der jo ingen fortrydelsesret. Her fanger bordet med det samme. Niels Fleckner Hansen, Brønshøj