Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Aldersdiskrimination kræver kulturændringer

Hvor er seniorerne i debatten om seniorerne i Danmark?

Arbejdsgiverne foretrækker den yngre arbejdskraft frem for de ressourcestærke seniorer – men sådan bør det ikke være. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Man kan kalde det fordomme og vildt uretfærdigt, skriver Ole Münster i en kommentar i Berlingske. Kommentaren handler om, at arbejdsgiverne foretrækker den yngre arbejdskraft frem for de ressourcestærke seniorer.

Blot fordi man er senior, skal man ikke finde sig i at blive diskrimineret, for det bør ikke handle om alder, når en virksomhed skal ansætte medarbejdere, men i stedet medarbejderens viden og erfaring i forhold til jobbet.

Når der drøftes seniorpolitik er seniorernes stemmer tavse.  Hvorfor nu det?

Når seniorerne kommer på banen med deres viden og erfaring, bliver der en større bevidsthed om seniorernes betydning i et samfund, hvor alder kun burde være et tal og ikke en barriere for at få et arbejde eller blive fastholdt i et arbejde.

Hvis danskerne – seniorerne – skal leve op til politikernes forventninger om, at seniorerne skal arbejde indtil de er 67 år eller ældre, er det nødvendigt, at opfattelsen af seniorerne er i tråd med lovgivningen og politikernes forventninger.

Seniorerne skal frem i lyset og involveres i debatten, og de skal selv dele ud af deres arbejdslivshistorier. Det er ikke nok at få viden om seniorerne gennem statistikker og undersøgelser. De bedste til at fortælle om de udfordringer, seniorerne støder på i senkarrieren, er seniorerne selv.

Seniorerne skal derfor ind i debatten, når seniorpolitik er på dagsordenen. Det skal de, for det er deres virkelighed, der påvirkes, når politikerne lovgiver om seniorpolitik.

Medierne – journalisterne – har haft alt for meget fokus på tidlig pension, som sætter danskerne uden for arbejdsmarkedet og alt for lidt fokus på den aldersdiskrimination, der hersker på mange arbejdspladser. Den »ageism«, som medfører, at seniorer i deres senkarriere har vanskeligt ved at komme ud på arbejdsmarkedet igen, hvis de bliver ledige.

Ageism bør derfor manes i jorden – jo hurtigere jo bedre, så vi i stedet kan begynde at forberede den yngre generation til et meningsfuldt seniorarbejdsliv. Inge Lise Vadont, Netværket Meningsfuld SenKarriere, DM, Hundested