Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Al grund til bekymring over europæisk alliance

»Når der også er grund til bekymring mht. Salvinis nye alliance, er det, fordi sløret blev løftet for den få dage efter at Steve Bannon mødtes med Salvini (billedet) i Rom.« Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL DAL ZENNARO

Folketingskandidat for Venstre Anna Libak spørger 11.4., hvorfor der er modvilje i internationale medier mod den italienske indenrigsminister Matteo Salvinis »Europæisk Alliance af Folk og Nationer«. Libak mener, det bør vække glæde, da Salvini m.fl. vil demokratisere og folkeliggøre EU.

Modviljen kan blandt andet skyldes, at bag de mange uenigheder, som skiller alliancens højreekstreme nationalister og suverænister, er der en fælles meget stærk modvilje mod migranter.

Når Libak tager positivt imod alliancen, skyldes det måske, at hun også taler om en ny vision for EU, der skal bygge på at styrke nationalstaten og ikke svække den. Det skete i DK4 25.3.19., hvor hun foreslog en reformation af konventionerne. Da jeg i en mail spurgte, om hun lægger sig op ad DFs og juraprofessor Mads Bryde Andersens forslag om udtræden af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, henviste Libak mig blot til sin bog »Forstå Populismen« og artikler i Berlingske og på Altinget.

Når der også er grund til bekymring mht. Salvinis nye alliance, er det, fordi sløret blev løftet for den få dage efter at Steve Bannon mødtes med Salvini i Rom. Ifølge The Guardian har det ledt nogle til at tro, at Bannon håndplukkede Salvini som den uformelle leder af de EU-skeptiske populistiske kræfter i Europa.

Ser man på, hvem den danske regering indgik samarbejde med, da Inger Støjberg (V) 4.10.18 i Wien annoncerede en »Vision for a Better Protection System in a Globalized World Mending a Broken System«, må Libaks glæde undre endnu mere. Inger Støjberg (V) fremlagde visionen sammen med sin ministerkollega Herbert Kickl fra FPÖ. Samme Kickl satte 22.1.19 spørgsmålstegn ved Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og derved retsstaten i TV-programmet Report. Kickl sagde også: »Princippet er at loven skal følge politikken og ikke politikken loven.«

Anne Albinus, Herning