Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Afskaf fribeløbet for studerende

Foto: Keld Navntoft

Sommeren er tæt på forbigangen. En sommer fuld af rosé, en god håndfuld festivaller og uge 29 i alskens sommerbyer er allerede fortid. I må nødvendigvis ikke tro, at vi studerende kun render rundt i vores egen lille post-festivals-rus. Arbejde har vi da også kastet os ud i - altså så meget staten nu bevilliger. Fribeløbet for studerende på videregående uddannelser gælder nemlig hele året rundt, også i løbet af vores tre måneders lange sommerferie, hvilket vi finder forrykt.

Generelt anser vi fribeløbet som ovenud inkonsekvent. Det er en absurd lov, som mistænkeliggør studerendes evner til selv at disponere sin tid over arbejdet og sit studium. Faktum er, at konsekvenserne af fribeløbet giver incitament til sort arbejde og svækket konkurrenceevne. Sommerferien giver rig mulighed til at skabe økonomisk stabilitet ved enten opsparing eller afbetaling af gæld. Man ser studerende blive betalt sort som følge af dette, hvilket vi tvivler på, at staten er interesseret i. Under forrige folketingsvalg kunne vi begge konstatere ud fra en debat afholdt på CBS, at både højre- og venstrefløjen, med Enhedslistens kandidat som undtagelse, synes fribeløbet hen over sommeren er ren galimatias. Derfor er vi forhåbningsfulde. Håbefulde om samdrægtighed blandt Folketingets partier om revidering af fribeløbet.

Vi synes i øvrigt heller ikke, at det er retfærdigt. Hvorfor skal flid straffes, når man samtidig betaler skat? Den flittige, som tjener 13.375 kr. om måneden tjener egentlig sin SU ind ved at betale skat - i modsætning til studerende, som ikke arbejder og får det hele betalt af andre.

Så et opråb til Folketinget: Afskaf fribeløbet! De talrige festivaler var fede og jo, vi lever stadig i en eufori af dem, men der er mere end festivaller. Vi vil gerne arbejde. Vi vil gerne skabe økonomisk stabilitet. Og vigtigst af alt, vil vi gerne være herre over egne penge. Vi ser ingen årsag til fribeløbet i vores tre måneder lange ferie - og det tror vi ej heller, I ser. Anastasia von Wildenrath Løvgreen, København, CBS-studerende, og Benedicte von Wildenrath Løvgreen, Vedbæk, CBS-studerende.