Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ældre Sagen: Nej, CEPOS, folkepensionister er ikke fattige, men de fleste har en lav indkomst

Pensionisternes indkomst har i gennemsnit været stigende over årene. Det kan forklares ved, at flere selv har sparet op til deres egen tilværelse som pensionist. Men det er forkert, hvis man tror, at folkepensionister generelt er velhavende, skriver Michael Teit Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Berlingske bragte CEPOS et regneeksempel, der viser, at en enlig folkepensionist uden anden indkomst end folkepensionen har en månedlig disponibel indkomst på 14.400 kroner

CEPOS’ eksempel netop er et eksempel, og det omfatter faktisk kun to procent af folkepensionisterne. Nogle vil have mere, andre mindre.

Vores beregninger, baseret på alle folkepensionister og ikke et eksempel, viser, at omkring 100.000 pensionister har en lavere disponibel indkomst end CEPOS’ eksempel, blandt andet fordi de får mindre end 3.000 kroner i boligydelse eller slet ingen.

CEPOS siger, at ingen pensionister er decideret fattige. Det er rigtigt i den forstand, at de seneste beregninger fra Kommissionen for tilbagetrækning og nedslidning viser, at kun cirka én procent af pensionister, har en indkomst under lavindkomstgrænsen.

Pensionisternes indkomst har i gennemsnit været stigende over årene. Det kan forklares ved, at flere selv har sparet op til deres egen tilværelse som pensionist. Men det er forkert, hvis man tror, at folkepensionister generelt er velhavende. Ser man på tallene, ligger knap tre ud af fire folkepensionister i den nederste halvdel af indkomstfordelingen. Til sammenligning er det kun 1/3 af alle lønmodtagere.

Folkepension er en permanent ydelse, og langt de fleste folkepensionister kan ikke forøge deres indtægt eller spare op til dårligere tider. Derfor rammer stigende priser hårdt. Vi får regelmæssigt henvendelser fra medlemmer, der har svært ved at få deres budget til at hænge sammen med stigende inflation og høje varmeregninger.

Økonomisk dårligt stillede pensionister og andre med lav indkomst skal kunne komme trygt gennem krisen i lighed med alle andre. De har ikke samme muligheder for at spare som andre, fordi de allerede har skåret det unødvendige fra i budgettet. Pensionister og andre overførselsindkomstmodtagere har heller ikke fået del i det flercifrede milliardbeløb, der blev udbetalt i feriepenge i 2020 og 2021, og som for mange nu fungerer som økonomisk buffer.

Derfor mener vi, at der er behov for en politisk løsning, der hjælper de pensionister, der har mindst. Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen