Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Aborten skal være fri fra dem, som drømmer sig tilbage til 1950erne

»Lad os nu én gang for alle få lagt myten om, at kvinder bruger abort som præventionsmiddel i graven,« skriver Christin Bihl Winum. Her demonstreres foran USAs højesteret 19. juli.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Anna Moneymaker/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har aldrig selv fået en abort. Jeg kender ikke mange i min omgangskreds, som har fået en. Jeg har til gengæld været bruger af præventionsmidler, siden jeg var 13-14 år gammel. Og langt de fleste er flittige brugere af den slags. Så lad os nu én gang for alle få lagt myten om, at kvinder bruger abort som præventionsmiddel i graven.

Jeg har, siden jeg var barn, taget p-piller, fordi jeg havde svære smerter. Jeg tog på af dem. Jeg har fået bumser af dem. Jeg har levet med humørsvingninger. Og så har jeg endda været en af de heldige. Jovist havde jeg måske fået nogle af bivirkningerne uanset hvad.

Jeg er i dag indehaver af en spiral. En spiral der gjorde, at jeg faldt om og lå ved min gynækolog i over en time, fordi smerten var ulidelig, og fordi hver gang jeg forsøgte at rejse mig, blev jeg blegere i huden end gennemsnitsdanskeren er i februar. Jeg går gerne de ting igennem. Også gerne igen, for jeg drømmer ikke om at blive gravid. I hvert fald ikke nu. Men hvis uheldet er ude, så vil jeg være den første til at kontakte lægen og bestille tid til en abort. Hvorfor, spørger du så? Jo, fordi jeg elsker mig selv og mine rettigheder højere end et uønsket og ufødt barn og dets rettigheder.

Min generation er vokset op med den frie abort. Jeg tager den som en selvfølge. Og det bør jeg ikke. Den frie abort er under angreb. Det har vi set i USA, The Land of the Free. Men vi ser det også i dagens Danmark, hvor visse strømninger forsøger at starte en debat om abort. Men retten til min egen krop skal aldrig være til debat. Engang lå kvinder på køkkenbordet og fik lavet aborter med strikkepinde. Det skal vi aldrig tilbage til.

Vi skal ikke debattere, om den skal være fri. Vi skal heller ikke forsøge at nuancere, hvorvidt aborten skal være fri. Den frie abort skal være fri. Fri fra indblanding af mennesker, som drømmer sig tilbage til tiden, hvor lillemor vaskede tøjet i gruekedel.

Christin Bihl Winum, Aarhus

Sort hul

Universets sorte hul kan være svært at forstå, i hvert fald har jeg filosoferet meget over det, før lyset blev sat skakmat. Når en stjernes rømningshastighed bliver hurtigere end lyset, opstår der et sort hul. Ved at erstatte stjernen med regeringen ses under flugten fra minkudryddelsens ansvar, at det løb hurtigere end lyset. Derfor har vi fået et jordnært, politisk sort hul.

Hans Kloster, Frederiksberg

Rotteræset

Igen og igen skal vi stifte bekendtskab med en person, der vil melde sig ud af rotteræset, ud af »det snurrende hamsterhjul«, og denne gang er det Suzette Frovin fra Nyborg – Berlingske  26. juli – der har haft »snuden i arbejdssporet i 20 år« og derfor er totalt udslidt.

Det pudsige er, at når almindelige borgerlige har et arbejde, kalder man det at have »travlt«, men når de røde partier inklusive Socialdemokratiet og deres vælgere arbejder lidt eller meget, så kaldes det at »knokle sig halvt ihjel«. Og det gør man så åbenbart også i Suzette Frovins tilfælde i byrådet i Nyborg, hvor der må være umanerligt mange møder, dagsordener og emner.

Skylden ligger selvfølgelig hos den helt igennem »ødelæggende kapitalisme«, som har gjort os alle mere og mere velhavende år for år, og som befolkningen i store træk anerkender, da alle har udgiftsposter, som skal betales, og med det behov samfundet har, og som de fleste fornuftige partier går ind for, er det nødvendigt at private firmaer, virksomheder, organisationer danner det vækstunderlag, som sikrer drift af hospitaler, skoler, plejehjem, sociale hjælpeforanstaltninger m.m.

Og det kræver selvfølgelig opkrævning af skatter, hvis et højt socialt niveau skal bibeholdes. Et ledende medlem af Enhedslisten meddelte i sin tid vælgerne, at væksten alene blev skabt i regerings- og kommuneregi, og det skal der nok være nogle, som tror på.

Så held og lykke med Suzette Frovins rejse mod og gennem La-la Land, men jeg beklager at måtte bruge udtrykket, at alle de smukke og floromvundne ord lyder for mig som en fis i en hornlygte.

Da jeg læste Suzettes kronik, fornemmede jeg John Lennons smukke sang »Imagine«, hvis indhold er ønskeligt, men totalt utopisk.

Hilsen til Suzette fra en pensionist, der har haft snuden i arbejdssporet i 50 år.

Erik Pedersen, Espergærde

Kremering

I øvrigt mener jeg – her i sommervarmen – at vi burde promovere frysekremering, hvis det, som påstået er mere klimavenligt end ordinær kremering.

Erik Tang, Klampenborg