Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Åbenhed skal stoppe milliardtabene til skattefusk og skattely

»Vi kan ikke se til, at millioner udbetales i blinde, mens vi mangler penge til at håndtere alverdens kriser herhjemme og globalt,« skriver Christian Hallum fra Oxfam Ibis om uberettigrede udbytterefusioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udbytteskatteskandalen er med rette blevet kaldt danmarkshistoriens største skattetyveri. 12,7 milliarder kroner blev stjålet, da myndighederne udbetalte uberettigede udbytterefusioner.

Den nye bog »Af hensyn til erhvervslivet«, skrevet af DR-journalisten Jesper Tynell, afslører, at milliardtabet skete, fordi løsningen systematisk blev modarbejdet af finanssektoren. Og Skattestyrelsen udbetaler stadig den dag i dag fejlagtigt millioner af kroner.

Bogens afsløringer skriger på omgående politisk handling. Vi kan ikke se til, at millioner udbetales i blinde, mens vi mangler penge til at håndtere alverdens kriser herhjemme og globalt. Lige såvel som vi ikke kan se til, mens Danmark årligt mister otte milliarder kroner til selskabers brug af skattely, eller rigmænd sender penge i skattely med bankernes hjælp.

Fælles for problemerne er, at de løses med mere åbenhed om, hvem der ejer aktier, selskaber og fysiske aktiver, og åbenhed om de multinationale selskabers regnskaber. Det ville ikke kun gavne os herhjemme, men også udviklingslande, som rammes endnu hårdere af manglende gennemsigtighed i den internationale økonomi.

En ny regering må handle. I Oxfam Ibis står vi sammen med andre klar med løsningerne og håber, at politikerne vil tage mere hensyn til os alle og ikke kun erhvervslivet – og lytte lidt mere til os og mindre til de pengestærke interesser, der blokerer løsningerne.

Christian Hallum, skatteekspert, Oxfam Ibis

»Omvendt« minkskandalejura

Skidt for retsfølelsen, ufatteligt, usmageligt og bidragende til politikerlede, når man kun vil have magt, ikke ansvar. Se Mette Frederiksen og hendes rygklapperes ynkelige og vedvarende forsøg på at sno førstnævnte ud af hendes ansvar. Fri os for at høre om hvad man »ikke vidste«. For mig er det uforståeligt at man – måske – slipper afsted med denne dårlige undskyldning.

For mig må det mindste, man kan forlange af en ansvarlig minister, være: »At ministeren sikrer sig«, at man handler lovligt. Før man handler. Helt specielt, når konsekvenserne for fejl er så enorme, som tilfældet har været i minksagen. At man – måske – slipper afsted med ikke øjeblikkeligt at have stoppet skandaleforløbet efter at have »opdaget« ulovligheden, virker uantageligt og både dumt og skærpet ansvarspådragende.

Begrebet retfærdighed er glemt. Hvordan kan en juraprofessor mene, at Mette Frederiksen ikke kan ifalde ansvar for minkkatastrofen? Denne sag om ansvarsløshed må ikke bare dø hen.

Kasper Hagemann, Kirke Hyllinge

Kristendemokraterne bør ændre partinavn

Kristendemokraterne kom ikke i Folketinget. Formanden gik af. Ny midlertidig ledelse er foreløbig udpeget i form af to nye, sympatiske og unge næstformænd, som synes at repræsentere et generationsskifte. De blev forleden på tv spurgt, hvad de vil gøre for at genrejse partiet. Et af svarene var særdeles interessant, nemlig at partiet måske skulle finde sig et nyt partinavn i stedet for Kristendemokraterne (KD).

Dette er vel nok den klogeste udmelding, jeg til dato har hørt fra partiet – og netop i en ny tid, hvor andre trosretninger breder sig mere og mere i befolkningen i Danmark.

Den dag kommer, førend ventet, hvor disse for os nye religioner vil søge at stifte egne politiske partier. Og her er det netop navnet Kristen(Demokraterne), der åbner mulighed for, ja, nærmest inspirerer andre til, at vi måske ser partier som »Islamdemokraterne«, »Scientology-listen«, »Buddhistisk Enhed« eller »Alternative Mormoner« osv. – you name it.

Derfor skal jeg i mindelighed, mens tid er, opfordre ikke blot KD (som klart bør finde et nyt partinavn), men også alle andre politikere, til at arbejde for, at al religion eller religiøs navngivning fjernes helt og holdent i dansk politik.

Intet i denne verden har begået større ulykker for os mennesker end religiøs uenighed og uvenskab. Det bør på alle måder modarbejdes her hos os.

Freddie Ottenheim, Frederiksberg

Gælden til det offentlige

152 milliarder kroner. Det er skandaløst, at gælden siden 2005 er steget til det beløb, hvor Skatteministeriet har haft ansvaret for inddrivelse af gæld til det offentlige. Der er noget at tage fat på for en ny skatteminister.

Ikke nok med det: Betaler folk deres gæld, risikerer de at få pengene retur. Ifølge Gældsstyrelsen er gælden ikke inddrivelsesparat. Det er da Ebberød Bank.

Tænk, hvad der kunne gøres, hvis mange af disse milliarder kom retur: Forbedring af Sundhedsvæsenet, den grønne omstilling, styrkelse af Forsvaret, evt. i lighed med Norge bestille to nye ubåde, (til en pris på 16 milliarder kroner).

Dorrit Wejen, København