15-årig gymnasieelev: Jeg betaler skat – men må ikke stemme

»Jeg har f.eks. ikke adgang til dagpenge. Hvorfor skal jeg så betale arbejdsmarkedsbidrag?« Fold sammen
Læs mere

Jeg forstår godt, at jeg skal betale skat, selv om jeg kun er 15 år. Jeg er nemlig så heldig at have nogle indkomster, fordi jeg arbejder og sparer op.

Men jeg undrer mig meget over den måde, jeg skal betale skat. Til daglig går jeg på gymnasiet, men arbejder på en café ved siden af. Her betaler jeg »arbejdsmarkedsbidrag«.

Men fordi jeg er ung, har jeg ikke adgang til de ydelser, som arbejdsmarkedsbidraget i princippet skal dække.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Jeg har f.eks. ikke adgang til dagpenge. Hvorfor skal jeg så betale arbejdsmarkedsbidrag? Når jeg har lidt penge tilbage fra arbejdet, sparer jeg op. Det er heldigvis let at købe små aktieposter, som giver lidt mere afkast end at sætte pengene i banken. For bare nogle tusinde kroner kan man blive aktionær, og det er jeg glad for.

Men så skal jeg betale skat af afkastet – uanset, at jeg ikke har brugt hele mit personfradrag i indkomsten. Hvorfor det? Var det ikke meningen, at man skulle tjene 45.000 kr., før man blev beskattet?

I gymnasiet læser jeg om den amerikanske uafhængighedskrig, hvor George Washington gjorde oprør mod den engelske konges undertrykkelse. Et af slagordene lød: »No taxation without representation«. Ingen beskatning uden repræsentanter i parlamentet.

Jeg betaler skat, men har ingen mulighed for at stemme. Jeg venter gerne med stemmeretten, men lad mig så i det mindste slippe for skatterne. I det mindste af det beløb, som ligger under personfradraget.