Ladcykler hitter hos tyvene

Københavnske forhandlere af Christiania-cykler og andre ladcykler er rasende over, at deres firmanavn og fakturaer systematisk misbruges af kriminelle.

Ladcykler er umådeligt populære blandt særligt børnefamilier i København. Det gør dem til et eftertragtet mål for cykeltyve. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARS MOELLER
Forfalskede fakturaer, ændrede stelnumre og kopierede logoer.

Sådan prøver københavnske ladcykeltyve at kamuflere deres kriminelle handlinger, når tyvekoster skal sælges videre på nettet. Det fortæller en række københavnske forhandlere af ladcykler, der i folkemunde kaldes Christiania-cykler.

Fusk med stelnummer



Flere cykelglade danskere har i god tro købt en stjålet ladcykel med tilsyneladende original faktura via Den Blå Avis på nettet. Men når de efterfølgende har henvendt sig til forhandleren på fakturaen, viser det sig, at både stelnummer og faktura er falsk.

Det scenarie kender man hos Loke Cykler på Nørrebro.

- Vi har haft en kunde, der har købt en brugt ladcykel på nettet med vores navn på fakturaen. Men når vi så har tjekket stelnummeret og fakturaen, viser det sig, at cyklen er stjålet og solgt videre med vores navn på papirerne, siger Tom Stokbæk, ejer af Loke Cykler.

Falske faktura


Eksemplet står ikke alene.

- Da vi først havde konstateret det samme nummer to gange, begyndte vi selv at undersøge problemet på nettet. Og her fandt vi så en sælger på Den Blå Avis, der havde brugt vores firmanavn og forfalsket fakturaer flere gange, uddyber Tom Stokbæk.

Også hos Nihola Cykler og Sorte Jernhest på Vesterbro kender man til problemet med videresalg af stjålne ladcykler. Her har man ligeledes konstateret afslebne stelnumre og kopierede fakturaer.

Mere end bare tyveri


Det er imidlertid ikke kun tyvenes kriminelle gerning, der bekymrer Tom Stokbæk.

- Det er jo ikke bare tyveri, det er også dokumentfalsk og bedrageri. Det er jo ret problematisk for mit og andre forhandleres ry i branchen og hos kunderne, hvis vi bliver associeret med 'varme' varer og urene forretninger, tilføjer han.

De mange sager hos forskellige cykelforhandlere fik i januar Tom Stokbæk til at samle beviserne og anmelde sagerne til politiet, men han har endnu ikke hørt noget.

På trods af gentagende henvendelser har det i dag ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Politi.

Artiklen er blevet til som en del af en workshop mellem Berlingske.dk og journalistuddannelsen på Roskilde Universitet, der kører fra 21. - 29. april.