Tag til Skagen

Skagensmalerne er på storbyferie i København. Den Hirschsprungske Samling viser et udvalg af de populære maleres skildringer af hverdag og fest.

Der var både hårdt og dejligt oppei Skagen. Her er det Oscar Björcks »Båden sættes i søen« fra 1884. Billedet tilhører Skagens Museum og er blandt dem, Den Hirschsprungske Samling viser sommeren over. Fold sammen
Læs mere
Foto: Skagens Museum

Skal man ikke til Skagen, kan man møde Skagen i København. I hvert fald nogle billeder fra det gamle Skagen, fra Skagen før verden gik af lave. Skagen på Skagensmalernes tid.

Skagensmalerne er blandt de mest populære kunstnere herhjemme, og udstillingen på Den Hirschsprungske Samling, der består af fine værker udlånt af Skagens Museum, viser hvorfor. Det er altid en sikker publikumssucces at vise Skagensmalerne, men udstillingen i Den Hirschsprungske Samling er nu ikke blot gustent overlæg eller en klog måde at forbedre museets økonomi på. Skagensmalerne er en hovedhjørnesten i museets samling.

Det gode liv

Skagensmalerne kom de til at hedde, fordi det var Skagen, nogle af dem fandt frem til, da kunstnere over det meste af Europa fra 1820erne og frem begyndte at søge ud i naturen for at male dér. Tidligere var det i alt overvejende grad foregået i atelieerne og akademierne. Skitser fra det fri, ja, men selve arbejdet med billedet hjemme ved staffeliet. Nu tog de staffeliet under armen og flyttede om sommeren ud i provinsen, hvor de selvfølgelig også fandt en helt ny motivkreds.

Det er sagtens til at forstå, hvorfor Skagensmalerne er så populære. I forhold til tidens - 1880erne og 90erne - er der en egen friskhed over måden, de er malet på, og så er der selvfølgelig motiverne: Det hårde slid der måske kan erindre om de dyder, der engang gjorde Danmark til et godt land. Billeder af fiskerne på stranden og kroen. Vejrbidte ansigter. Klædt i arbejdstøj. For sådan ville Skagensmalerne gerne beskrive den lokale befolkning. Undertiden holdt kunstnerne fester, og så inviterede de lokale til at stille op i fuld fiskeruniform som et pittoresk indslag. Og feste kunne de, ser det ud til. Skønt alt ikke var idyl blandt malerne i Skagen, kunne man nok få det indtryk af billederne, der i så udpræget grad handler om det gode liv. De gode liv blandt de succesrige kunstnere smittede stemningsmæssigt af på deres modsætning - lokalbefolkningen - der også fremstilles i harmoni med sig selv og omgivelserne. Endnu en grund til at Skagensmalerne er så populære.