Skibet er ladet med historier

Kunstnerparret Oh Land og Eske Kath har sammen skabt efterårets sanseudstilling til Kunsthal Nikolaj i København. Værket har form af et gigantisk skib, og her er et kik ind i et af dækkene. Pressefoto Fold sammen
Læs mere

Nikolaj Kunsthal har en lang tradition for sanseudstillinger, der henvender sig både til børn og voksne.

Det skulle man egentlig tro, kunst i almindelighed gjorde, bortset fra det mest skræmmende, måske, på et eller andet niveau. Men ikke desto mindre er det en sympatisk idé at bygge en gigantisk installation med musik som en vigtig del af den samlede oplevelse og indbyde børn og deres forældre eller bedsteforældre til sammen at klatre rundt i kæmpeskulpturen. Det er en oplevelse, der – som så meget andet kunst – kan appellere til, at flere generationer oplever den sammen. Omend udstillingen måske kan være lidt skræmmende og overvældende for de mindste.

I hovedskibet i Nikolaj Kirke er bygget en stor skibslignende struktur, som man kan gå ind i og opdage, hvad der gemmer sig af overraskelser. Man kan også se fra skulpturens dæklignende partier og opleve kirkebygningen på en ny måde og kigge på forskellige elementer på gulvet, der ligner containere, som er faldet over bord og potentielt udgør en trussel under den farefulde sejlads over havet. Containerne repræsenterer også værdier og minder, der er gået tabt. For containere kan netop være beholdere, der indeholder et helt liv.

Dén oplevelse er afsættet for udstillingen til Nikolaj Kunsthal, der er skabt af musikeren Oh Land og billedkunstneren Eske Kath. Sidstnævnte har i flere omgange beskæftiget sig motivisk og tematisk med naturkatastrofer og uforudsigelighed – sådan som det kan gå, når et stort skib sejler containere fra kontinent til kontinent, og noget går tabt undervejs.

Efter en årrække i New York skulle parret vende tilbage til Danmark, og det gik op for dem, at den gennemsnitlige mængde af ejendele i den vestlige verden kan rummes i en cirka 30 kubikmeter stor container.

Det er dog ikke Oh Lands og Eske Kaths egne, utvivlsomt interessante skuffer og skabe, vi inviteres på opdagelse i. »Skibet« er et sted, man udforsker for at opdage installationens hemmeligheder, som var det et spejl, og for at opleve forskellige sanseindtryk, mens man kan overveje de symbolske betydninger, skibet og rejsen indbærer som en mulighed for at forstå sit eget liv og dets retning.

Eske Kath & Oh Land Skibet

Hvor: Nikolaj Kunsthal, København. Hvornår: Tirsdage-fredage 12-18, lørdage- søndage 11-17. Til 7. januar.