Kunstguide: Hvad er der at se af kunst i Herning og omegn?

Der er masser af kunst i Herning og omegn - hvis man ved hvor man skal kigge. Læs vores guide her.

Foto: Henning Bagger

Afstanden fra Herning Messecenter (1) er beregnet i bil ud fra Google Maps.

2

Herning har mange skulpturer i det offentlige rum. Takket være en særlig lokal ihærdighed er det ofte lykkedes at få også kunstværker af meget markante udenlandske kunstnere til byen – som nu for eksempel af den britiske billedhugger Henry Moore (1998-1986), der blev en af de skelsættende skikkelser i modernismen med stor betydning for andre skulptører. »Siddende kvinde« hedder værket midt i Herning, og det er vurderet til en kvart milliard kr.

3

C.Th. Sørensen (1893-1979), som står bag »De geometriske haver, er en af de mest fremtrædende skikkelser i dansk landskabsarkitektur i det 20. århundrede. Han tegnede en længere række haveanlæg, der ofte er karakteriseret ved veldefinerende rum og geometrisk klippede buske og træer. »De geometriske haver« er et hovedværk i dansk landskabsarkitektur, samt skulpturparken ved byens tidligere kunstmuseum.

4

Det kneb for politikerne og embedsfolkene i København at blive enige om at opføre et museum til Carl-Henning Pedersen. Men fabrikant Aage Damgaard foreslog Carl-Henning Pedersen, at Kunstmuseet Heart + Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum da kunne ligge i Herning, hvor i forvejen et af hans hovedværker var placeret. Det er den omfangsrige keramiske frise, »Fantasiens leg om livets hjul«, der blev skabt til den store indre gård i en af Damgaards fabrikker.

5

Få andre steder end i Herning ville det i Danmark være muligt at opføre en skulptur til mere end 20 mio. kr. »Elia«, der ligner låget til en Weber, er en slags lyttepost i landskabet. Skulpturen ligger der blot og appellerer til eftertanken. Men når lynet slår ned i parabolen, og den giver et rungende svar tilbage til tordenen, taler »Elia«. Og nr ingen er i nærheden, og det er vindstille, står en flamme op fra skulpturen. Siges det.

6

Frisenborg Skulpturpark i Ikast. Ikast var meget tidligt lydhør over for moderne kunst. Nogle veje i et villakvarter i byen er ligefrem opkaldt efter blandt andre Peter Bonnén, Per Kirkeby og Bjørn Nørgaard – og det var endda på et tidspunkt, da de absolut ikke var kendte. Men den legendariske kunsthandler, Svend Hansen, fik dem til byen for at lave nogle skulpturer til byens nye kvarter. I begyndelsen var det hadet, men savnet var skulpturerne da, da de blev flyttet til en mere centralt beliggende skulpturpark.

7

I Jylland er der et byplanmæssigt dogme, der hedder »Ikke en by uden en skulptur af Bjørn Nørgaard«. Den store billedhugger har da også været en flittig leverandør mange steder i landet af kunst i stort format. I Brande er der opstillet en skulptur i højskolens gård. Skulpturen er udført i glasmosaik og har indlagt rindende vand. »Odins øje« hedder skulpturen og refererer til historien om, da Odin måtte ofre sit ene øje for at drikke af Visdommens Brønd.

8

I 1960erne – en tid præget af optimisme og fremtidstro – investerede Holstebro Kommune sammen med Ny Carlsbergfondet i en skulptur af den schweiziske billedhugger Alberto Giacometti (1901-66) til den uhyrlige sum af 250.000 kr. Lige populær var »Maren«, eller »Maren o æ Woun«, som skulpturen blev døbt, ikke alle vegne. I dag er den vurderet til 100 mio. kr. og sænkes hver nat ned i jorden for ikke at blive bortført.

9

Silkeborg blev en af Asger Jorns vigtige byer, og her ligger museet for ham. Ikke mindst takket være store donationer fra ham selv. Selv nåede Jorn (1914-73) ikke at se museet, men det ligger ualmindeligt smukt i et naturskønt område, og bygningen rummer – takket være Jorn – rige samlinger, der senere er blevet suppleret på fornem vis. Edvard Munch var en af Jorns store forbilleder, og i midten af februar åbner en særudstilling om Munchs betydning for Jorn.

10

Som mange af landets kunstmuseer er Horsens’ kunstmuseum opstået i det små takket være en stor indsats fra kunstinteresserede borgere og hyppig bevågenhed fra Brygger Jacobsen i København. Men i 1984 flyttede museet til større forhold i en park i udkanten af byens centrum – og siden er museet også blevet udvidet. Samlingen rummer mange værker af 1980ernes såkaldt vilde malere som for eksempel Michael Kvium og Christian Lemmerz samt Nina Sten-Knudsen, som netop er gjort til genstand for en nyophængning.

11

Randers Kunstmuseum har - som andre af landets kunstmuseer - en seværdig samling af dansk kunst fra guldalderen over de forskellige epoker til i dag. Blandt de store skikkelser i det 20. århundrede kan fremhæves Sven Dalsgaard, som Randers har en særlig rig og alsidig samling af.