»Jeg laver mit kunstværk af vind og tåge«

Når dansk-islandske Olafur Eliasson udstiller sit nye værk, »Vær i vejret«, på Ordrupgaards nye kunstlegeplads til sommer, bliver det med naturen og relationer mellem mennesker i centrum.

Visualisering af Olafur Eliassons værk til Ordrupgaard, »Vær i vejret.« Foto: Studio Olafur Eliasson. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Charlottenlund, i haven ved kunstmuseet Ordrupgaard, er der snart mulighed for at opleve kunst på en anden og mere fri måde. Når museet til sommer udvider med en kunstlegeplads, bliver det langt væk fra løftede pegefingre, for her er det okay at lege med, hoppe på og klatre i havens kunstværker, der er specielt lavet til Ordrupgaard.

Kunstlegepladsens værker er skabt af danske og internationale kunstnere, og det bliver dansk-islandske Olafur Eliasson, der med sin skulptur, som indhyller sine omgivelser i tåge, når vinden ændrer retning, lægger ud.

I de kommende år kan man også opleve Jeppe Heins vandpavillon, japanske Terunobu Fujomoris tehus mellem havens trætoppe og amerikanske Doug og Mike Starns labyrintiske bambuskonstruktion.

Mange af Ordrupgaards nuværende kunstværker er baseret på refleksioner over naturens grundelementer, herunder vand og luft, og Olafur Eliassons skulptur er ingen undtagelse. Selv siger han om værket:

»Det handler om at vise nogle af de ting, vi ikke umiddelbart lægger mærke til. Vi har en tendens til kun at se det, vi kan røre og måle, eller det, vi ved findes, og ideen til mit værk startede med, at jeg havde lyst til at udstille og vise den vind, den luft og den følelse, jeg synes, der er i haven.«

Ikke kun for børn

Når Ordrupgaard inviterer til leg, er det ikke kun børnene, Olafur Eliasson håber kommer til at lege med.

»Det er ikke kun en legeplads for børn – det er en legeplads for børn og gamle og alle derimellem. Skulpturen kan udfordre sanser og starte samtaler om det, man hver især oplever. Det handler jo også om forskellige og anderledes måder at gå på museum på,« fortæller han.

Kunstværkerne, der inviterer til leg og sanseoplevelser, er ifølge Olafur Eliasson netop en måde for Ordrupgaard at gøre op med den traditionelle måde at gå på museum på.

»Jeg tror, det har været et fælles ønske for os kunstnere, og for Ordrupgaard, at fortælle, at haven ikke er en formel have, hvor man nødvendigvis skal opføre sig som en museumsbesøgende.«

Skal bidrage til dialog

Olafur Eliasson lægger vægt på, at værkerne i haven også skal bidrage til dialog om den måske helt forskellige oplevelse, børn og voksne kan have af dem. Hans værk – en cirkelform med nogle skjulte vandforstøvere – vil skabe illusioner af skyer, der, siger han, »vil blive set og opfattet forskelligt og vække forskellige følelser hos folk.«

På den måde bliver det egentligt kunstneriske, ifølge ham, den relation, der på baggrund af eksempelvis forstøvet vand kan opstå og blomstre.

»Kvaliteten kan sagtens ligge et andet sted end i selve værket og dets materiale. Jeg synes, kunst er relationen mellem menneskerne, der ser og oplever den. Når jeg laver mit kunstværk af vind og tåge, er det i virkeligheden, fordi jeg interesserer mig for mennesker, samfundet, verden og naturen – og så bruger jeg kunsten som mit talerør.«

Kunstlegeplads-projektet, der bliver til over en treårig periode, skydes i gang i maj 2016 med støtte fra Nordea-fonden. Støtten betyder også, at Ordrupgaard efterfølgende vil tilbyde aktiviteter som børnekunstparade, legedag og skattejagt knyttet til kunstværkerne.

Legepladsen bliver gratis at besøge. Olafur Eliassons skulptur indvies til maj med en stor havefest, hvor alle er velkomne.