Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Carl Jacobsen arbejdede også for samfundet. Laboremus pro patria, står der på hans virksomhed i Valby. Her bryggede han øl, og det tjente han mange penge på. Mange blev givet tilbage til samfundet i form af hans udstrakte mæcenvirksomhed, der stadig i dag holder liv i dansk kunst, og hans byggerier og herunder det prægtige museum midt i København, Glyptoteket, der har en fantastisk atmosfære og rummer så udsøgte skatte.
Museets samlinger er opbygget efter bestemte retningslinjer, så dets højdepunkter står meget klart - men er dette præcise snit fra antikken til den franske 1800-tals skulptur hele historien om Bryggeren?
Ikke helt, viser en charmerende og kærlig udstilling om Carl Jacobsens skjulte skatte. Det er blandt andet en historie om... om ikke deciderede fejlkøb, så erhvervelser i den tro, at her var den ægte vare. Og så var det eksempelvis blot en af Rembrandts elever. Den slags gør ikke nødvendigvis billedet ringere i samlerens forelskede øjne. Blot mindre værdifuldt målt i økonomisk alen - og selv Bryggeren måtte skele til realiteterne i sin powershopping i datidens europæiske metropoler. På et tidspunkt var han under administration af sin egen fond - og om noget er udstillingen fortællingen om den ægte samlers passion. Han måtte eje det. Om det så er 5.490 genstande i sten og vulkansk glas fra den græske oldtid. Det købte han på én gang i Athen af arkæologen Athanasias Rhousopoulos. 5.490 genstande! Hvad tænkte han på? Hvor ville han gøre af dem?
Heldigvis - for os - overlod han det problem til det samfund, han arbejdede for. For ikke alene opførte han Ny Carlsberg Glyptotek på Dantes Plads, der måtte udvides flere gange. Han deponerede også sine samlinger rundt om i landet. The Copenhagen Collection, som den uden for landets grænser er kendt som, fordi den er den største af sin art uden for Grækenland, er således deponeret på Nationalmuseet.
Til lejligheden er den taget frem fra gemmerne, har givet anledning til et nyt syn på erhvervelsen og indgår i en udstilling, der viser Bryggeren som Samleren med det brede interessefelt.