De gamle kunstnere og havet

Johannes Larsen Museet viser en udstilling af malerier med fisk og fiskere som motiv. Samtidig påpeger ophængningen forskelle på ikke blot malemåde men også indstilling til motivkreds hos Skagens-malerne og Fynboerne.

Blandt højdepunkterne på udstillingen på Johannes Larsen Museet er ikke overraskende museets hovedperson. »Edderfugletrækket« er et ud af tre billeder, der sædvanligvis hænger på Christiansborg. I 1920erne satte forfatteren Johannes V. Jensen sig i spidsen for en landsindsamling, der skulle erhverve billederne med henblik på ophængning i Folketinget. Fold sammen
Læs mere

Taget i betragtning af vores lange kystlinje og den korte afstand til havet er det forbløffende, at det skal være så dyrt og besværligt at få en ordentlig fisk på sin tallerken.

Sådan har det ikke altid været, erindrer en tematisk disponeret udstilling om fisk, fiskeri og kunstnere på Johannes Larsen Museet om. Der var engang, da fisk indgik i den daglige føde. Med Skagensmalerne blev fiskerne og deres hårde liv igen et populært motiv i billedkunsten – men malerne i kunstnerkolonien i Skagen var ikke alene. De fik efterfølgere, der tog den samme motivkreds op, og den enkle men frugtbare idé med udstillingen på Johannes Larsen Museet er at samstille billeder fra Skagen fra navnlig slutningen af 1800-tallet med malerier fra Kerteminde og omegn fra begyndelsen af det 20. århundrede.

Den anden fortælling

Det er nu ikke, fordi man får den kronologiske fortælling om disse 40-50 års danske malerier på udstillingen. Snarere er billederne placeret i tematisk og motivisk beslægtede grupper – og derved træder en anden fortælling tydeligere frem.

Lidt forenklet forklaret går den ud på, at mens Skagensmalerne kom til en fattig fiskerby og ikke var længe om at opdage de pittoreske motiver som for eksempel fiskerne og fiskerkonerne, bådene, garnet, strandet, havet osv., fornemmer man i udvalget af kunstnere fra Kerteminde-kanten snarere, at de er en del af miljøet og på en anden måde fortrolige med erhvervet.

Under alle omstændigheder er det en række umiddelbart indtagende billeder, der ikke blot kan opleves som en hyldest til en måde at tjene til det daglige brød i sit ansigts sved – men måske især har sine største kvaliteter i gengivelsen af den danske natur. Til lands og til vands med store smukke himle hvælvende sig over scenerierne.

Hvad: Skagen og Kerteminde.
Hvor: Johannes Larsen Museet, Kerteminde.
Hvornår: Til 20. oktober.