Da Vincis dykkerdragt henrykker i Charlottenlund

I det gamle Danmarks Akvarium i Charlottenlund vises en udstilling med træudgaver af Leonardos da Vincis skitser til opfindelser.

Leonardo da Vincis skitse til en pagajbåd skulle drives ved håndkraft. Ideen var ikke dum, og selv uden dampkraft havde den nok en chance for at opnå en god hastighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent Blüdnikow

Der er ikke flere fisk tilbage i det gamle akvarium i Charlottenlund, for de er nu svømmet til Den Blå Planet. Til gengæld kan man nu se Leonardo da Vincis gamle dykkerdragt, som han tegnede i sin skitsebog, og som nu er genskabt. En gruppe af private initiativtagere har i tre måneder lejet det gamle akvariums lokaler og udstiller Leonardo da Vincis geniale maskiner og visioner, som han tegnede i sine notesbøger..

Udstillingen rummer som sagt ikke fisk, men til gengæld kan man se Leonardos dykkerdragt. Leonardo var så genial, at han havde konstrueret dragten, så man både kunne ånde ind og ud, og en ventil i en beholder, der flød på vandet, gjorde, at dykkerdragten sikkert har fungeret, hvis den var blevet produceret, men vi ved ikke om Leonardos opfindelse blev virkeliggjort.

Den italienske tekniker og museumsmand Carlo Niccolai har i Firenze skabt en samling af Leonardos opfindelser udført i træ, og det er hans træmaskiner, der nu er fragtet til Danmark.

For børn og kreative sjæle

Den italienske samling består af godt 170 trægengivelser af Leonardos opfindelser, og udstillingen i Charlottenlund viser godt 80 af dem. Foruden maskinerne viser udstillingen også Leonardos da Vincis tegninger. Maskinerne i hovedudstillingen må ikke berøres, men der er en afdeling for børn og kreative mennesker, hvor man skal bruge fantasien og bygge broer og dreje rundt på håndtag for at få Leonados maskiner til at virke.

Modellerne er smukt udførte og svarer ganske nøje til Leonardos da Vincis tegninger, som er blæst op på store plancher.

Her er transportable broer, løftemaskiner med tandhjul og kuglelejer (flere århundreder før nogen rent faktisk brugte dem), luftmaskiner, faldskærme, omnikoptere, krigsredskaber, en kampvogn på hjul, kanonbåde, der kan skyde i alle retninger og i forskellige højder, kilometertællere, robotter, kraner, der kan rejse lange pæle op, en projektor, teaterkulisser, vandski, redningsveste og en pagajbåd.

Alle disse fantastiske mekanismer og konstruktioner er ikke underlige Storm P- opfindelser, for mens Storm Ps opfindelser skulle ikke bruges til noget fornuftigt, så var Leonados jo ansat til at realisere sine ideer og hjælpe de krigsherrer, der nu engang betalte ham for at arbejde.

Leonardos kampvogn

En særlig plads i samlingen har Leonardos kampvogn, som kunne køre på hjul, hvis man drejede på et par håndtag, for Leonardo kom desværre ikke på dampmaskinen, men opererede kun med muskelkraft.

Carlo Niccolai har specielt til denne udstilling i Danmark genskabt kampvognen i stor størrelse. Tegningen til kampvognen indeholder en fejl, for hvis man drejer på håndtagene, vil kampvognens hjul ikke rulle samme vej, men eksperter mener, at Leonardo med vilje påførte sine skitser fejl, så han på den måde beskyttede sig mod efterlignere og spioner.

Leonardo var ikke alene en fantastisk dygtig kunstner, men hans skitsebøger er udtryk for et genialt menneskes søgen og kreativitet. Disse bøger omfatter godt 13.000 sider fyldt med skitser og kommentarer og er nu ejet af en række museer og Microsoft-grundlæggeren, Bill Gates.

Skriften er spejlskrift, muligvis fordi han ønskede at beskytte sin viden og visioner, men måske blot fordi det var nemmere for ham at skrive på den måde. Hans geniale ideer forblev hemmelige i disse notesbøger og fik derfor ikke betydning for den videnskabelige udvikling. Eksperter mener, at Leonardo havde en intention om at udgive sine notater, men af uvisse grunde blev de aldrig publiceret.

Udstillingen er kommet til landet gennem arrangøren Nina Vad Holtums initiativ og hendes venskab med Carlo Niccolai. Det mest forbløffende er, at initiativtagerne ikke har fået offentlig støtte, men udelukkende har satset deres egne penge og støtte fra gavmilde private bidragsydere for at give danskere denne oplevelse.

I en tid, hvor alt er støttet af de offentlige kasser, fra Distortion-fester til festivaler for gakkede gangarter, er det opløftende, at private mennesker uden snablerne nede i offentlige pengekasser kan skabe noget så berigende. Udstillingen kan varmt anbefales.

Udstillingens arrangører sælger som en slags katalog en bog af Carlo Starnazzi »Leornardo Codices and Machines« (2014), hvor forfatteren gennemgår Leonardos opfindelser. Det er en glimrende supplement til udstillingen.

Hvad: »Leonardo da Vinci. Fremtiden i fortiden«.
Hvor:
Det Gamle Akvarium. Kavalergården 1 i Charlottenlund.
Hvornår:
Tir.-søn: 11-18. Til 31. august.