Årets 10 bedste: Kunst

Det blev et glimrende kunstår. Mange af hovedstadens museer og kunsthaller satsede på sikre klassikerudstillinger. Og så var der blændende enkeltpræsentationer som for eksempel Ingvar Cronhammars store installation i Cisternerne.

Ingvar Cronhammars rislende og isnende installation i Cisternerne. Foto: Torben Huss Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Ingvar Cronhammar + Randi & Katrine

Cisternerne + Arken

På en delt førsteplads en billedkunstner og et kunstnerpar, der hver på deres måde forvandlede to af dansk kunsts mest krævende rum til en overvældende oplevelse. Dels Ingvar Cronhammars rislende og isnende installation i Cisternerne. Dels Randi & Katrines mytologiske transformatortårne i Arkens krævende kunstakse. I begge tilfælde var der tale om, at kunstnerne fastholdt deres egenart og tog et stort skridt frem mod nye muligheder.

 

2. Randi & Katrine

Duo i køge

Randi & Katrine havde i det hele taget et godt år, for kunstnerduoen udstillede også i Køge. Formidlingsmæssigt var det mest interessante, at udstillingen inddrog byrummet, så publikum blev inviteret til en vandring i vante omgivelser for at møde Randi & Katrines uvante figurer.

3. C.W. Eckersberg

Statens Museum for Kunst

Der er stadig en lille måned tilbage af Eckersberg-udstillingen på Statens Museum for Kunst, så det er altså ikke for sent at møde en af den danske guldalders største skikkelser og se hans arv af fremragende portrætter og smukke landskabsmalerier. Meget fin udstilling om en stor dansk klassiker.

4. Peter Doig

Louisiana

Blandt Louisianas mange storartede udstillinger i 2015 var en om afrikansk arkitektur den mest skelsættende. Men skal vi holde os til billedkunst, kunne en af dem, der må fremdrages, være udstillingen med den betydelige britiske maler Peter Doig, der besidder en stor koloristisk sans og en særlig kompositorisk evne til at udfolde store panoramaer, der får én til at opleve verden på ny.

5. Man Ray

Ny Carlsberg Glyptotek

Man Ray kan opleves som en vanskeligt tilgængelig kunstner, men det er selvfølgelig med ham som med så mange andre: Man kan se det i det, man selv synes, og så gemme resten til en anden gang. Den elegante og legende iscenesættelse af udstillingen i Glyptoteket lagde netop op til dét og afdækkede nogle af de lag, der ligger i værkerne fra en af de centrale avantgardeskikkelser i det 20. århundrede.

6. Edvard Weie

Kunstforeningen Gl. Strand

Weie unplugged kunne man fristes til at kalde den smukt ophængte udstilling med den danske modernist i Kunstforeningens intime lokaler. Formidlingen var befriende præcis og koncentreret. I stedet for alle mulige omsvøb og unødig teoretisering blev det et møde med værkerne. Og så lejlighedsvis et stykke musik, der stemningsmæssigt spillede med og mod fortællingen om en kunstners vej fra afdæmpet naturalisme til ren farve.

7. Matisse og eskimoerne

Ordrupgaard

Ordrupgaard har et særligt talent for ophængning trods de alt andet lige noget besværlige lokaler og for en enkel og kortfattet formidling. Matisse og hans motiviske optagethed af eskimoerne eller inuitkulturen udgjorde en meget begrænset del af mesterens store værk. Alligevel lykkedes det at påvise sammenhængen og udfolde den lille historie til en stor om Matisse og hans forskelligartede former for inspiration.

8. Danmarks kyster

Sophienholm

I 2015 fuldendte Janne Klerk sin meget store, meget ambitiøse og meget interessante fotoserie om Danmarks kyster. Det er billeder af landet ved havet, af havet og himlen i al slags vejr og af kyststrækningerne som arbejdspladser og rekreative områder. Sammen med udstillingen udkom et stort bogværk med billederne og advarslen om at passe på de naturlige herlighedsværdier.

9. Cool moderne

Gl. Holtegaard

Mellemkrigstidens kunst – og særligt den dekorativt orienterede – har haft en tendens til at blive overset. Men den livfulde form for maleri, der mindede om en tid båret af energi og optimisme, blev introduceret med en cool ophængning i Gl. Holtegaard.

10. Trust

Fem kunsthaller

Flot initiativ af fem københavnske kunsthaller – Overgaden, Nikolaj, Gl. Strand, Charlottenborg og Den Frie – om en fælles udstilling fordelt på forskellige adresser. Perspektivrig form. Gode kunstnere. Godt tænkt.