Skæggede drag queens, farveflod og 700 års kunsthistorie

AOK
Kunst
Guide

AOK guider dig til de bedste kunstudstillinger under Copenhagen 2021 WorldPride & Eurogames.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige nu er Copenhagen 2021 WorldPride & Eurogames rykket ind i Malmø og København, der for første gang er værter for den internationale WorldPride. Du kan vælte dig i begivenheder som kønsdebatter, sport og kulturarrangementer og naturligvis også i kunst, der læner sig op ad et LGBTI+-fokus. AOK guider dig til otte gode kunstnedslag fra det enorme program.

1

Skæggede drag queens

Tre skæggede drag queens rydder bulen med pailletkjoler, neon-makeup, tips, tricks og pyntede crocs-sandaler på Det Kongelige Akademis Bibliotek. Mellem bogreoler, stueplanter og fine loftpartier hylder biblioteket en liflig leg med køn og identitet i en superinteressant, ret sjov, lille, men indholdsmæssigt tætkomprimeret udstilling. De tre queens, Brynhildr, Jaxie og Maj Mokaj, er farvestærkt fotoportrætteret sammen med få kostumer, rekvisitter og et par videoperformances.

I tilhørende tekster lærer vi dem og lidt af deres miljø at kende. For eksempel Maj Mokaj, der gennem installationer og performance udforsker sin kulturelle og religiøse arv. Hun har tyrkiske rødder, har været i etnisk dansk plejefamilie for senere at vende tilbage til sin biologiske familie, hvor hverdagen blandt andet indeholdt bøn fem gange dagligt. Se, hvad hun får ud af det sammenkog i sin performance-video, iklædt en Dannebrog-pailletkjole på et bedetæppe. Udstillingen er kurateret af Anders Larsen og Maria Mackinney-Valentin.

2

Alternative queerrepræsentationer

Ørstedsparken, kendt som et godt datingpoint, fejrer WorldPride med kunstneren Sangria Valentinos manipulerede og iscenesatte kunstfotos af queermiljøet i København. På Gitterdragerbroen har Sangria Valentino installeret 13 portrætter sammen med et dekonstrueret Pride-flag, med et ønske om at rykke ved de vante queerrepræsentationer.

3

Farveflod

Om du gør holdt, cykler, går, løber, kører i bil eller bus langs kanalen ved Gammel Strand, kan du ikke undgå at blive blæst omkuld af lyskunstneren Mads Vegas lysværk »Eternal Sundown«, der bugter sig langs rækværket i lys, mørke og regnvejr.

Lysværket, der tidligere har været opført i byen under Copenhagen Light Festival i 2018 og 2019, er siden gået hen og har fået international status med dets rejser til London og Washington DC. Nu er det her igen – på rækværket langs Gammel Strands kanal, hvor det spejler sig underskønt i vandet. Titlen referer til byens lys - en kunstig neonsol, og … når solen lyser ind i regnen, ja, så dukker der jo en regnbue op, hvilket passer som fod i hose til WorldPride – og dens regnverjsdage.

 

4

Fra antikken og fremad

På fotostater på Solbjerg Plads kan du lige nu se fotos af blandt andet Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Christina von Schweden, Hans Christian Andersen, Sir Francis Bacon og Peter Iljitsch Tschaikowski – i alt 27 portrætter af LGBTI+ forfattere, kunstnere og filosoffer hentet fra antikken og frem til i dag.

Udstillingen har turneret på tyske togstationer fra 2007-2019 og går nu globalt med sin begyndelse på noget så lokalt som Solbjerg Plads. Værkerne er af forskellige internationale fotografer og kurateret af den tyske non-profit organisation »Project 100% HUMAN«.

5

Stuebirk og Kellogg's Cornflakes-haner i sexet, kønnet og aktivistisk kontekst

Kunstnerduoen Lau & Maak har for vane at tage udgangspunkt i privatsfæren i deres kunst og bruger for eksempel køkkenet, madvarer eller sexlegetøj som markører, der direkte eller indirekte kommenterer LGBTI+-miljøets vilkår gennem tiden.

I udstillingen i Nikolaj Kunsthal arbejder det dansk-tyske makkerpar med symboler som en knytnæve, slogans, en stuebirk og hanen fra Kellogg's Cornflakes, som de iscenesætter i temaerne sex, køn og aktivisme – med humor og med omtanke.

6

I aids-epidemiens sårbare begyndelsesår

Året 1981 spiller en central rolle i Overgadens Psychopathia Sexualis-udstillingen. I 2021 er det 40 år siden,  homoseksualitet blev strøget fra listen over psykiske lidelser i Danmark, og  US Center for Disease Control (CDC) offentliggjorde en artikel omhandlende en sjælden lungesygdom fundet hos fem ellers raske homoseksuelle mænd i Los Angeles. Det viste sig at være den første officielle rapportering om, hvad der senere blev kendt som aids.

Tag til Overgadens nyrenoverede lokaler og se blandt andet aids-kampagnefilm fra 1980erne og historiske nedslag om hiv og aids og find ud af, hvorfor Elmgreen & Dragsets pastelfarvede glasurner, Maria Wæhrens stedspecifikke gule, varme vægmaleri og Karim Boumijimars »Flat Daddies«-T-shirt linker sig til udstillingen.

7

700 år i queer-perspektiv

Af sti afsted til Statens Museum for Kunst, der på sin sidste omvisning fredag den 20. august sætter museets kunstsamling af 700 års kunst i queerperspektiv. Her bliver værker som tyske Ann Imhofs »SEX« -video og Kristian Zahrtmanns maleri »Leonora Christina i Blåtårn« finkæmmet med fokus på identiteter, kroppe, køn og kærlighed.

8

Corona-isolation

På Københavns Rådhusplads er det en god idé at sænke tempoet forbi »All Out«-udstillingen. Dens udgangspunkt er en global fotokonkurrence i samarbejde med MTV, der er endt op med ni fotos, der kredser om, hvordan LGBTI+-miljøet har håndteret corona-isolationen. Udstillingen har tidligere været vist digitalt på Times Square i New York – og for første gang fysisk her på Rådhuspladsen.