Museer viser Jim Lyngvild-kunst, mens chefen sælger kunstnerens værker privat

Jim Lyngvild har tidligere kaldt museumschefen og kunsthandleren for »bedste legekammerat«.

»Magtens Dronninger« på Danmarks Borgcenter i Vordingborg er en af flere Lyngvild-udstillinger på Museum Sydøstdanmarks museer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Lyngvild
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andersens Kunsthandels hjemmeside kan man købe en række værker af Jim Lyngvild.

Man kan eksempelvis blive ejer af værket »Moses og Loven«, et fotoprint lagt mellem aluminium og akrylglas, så »billedet fremstår ultra skarpt i detaljen«, der er lavet i et oplag på fem, og som koster 8.495 kroner.

Men Frihedsbrevet skriver, at der kan være en mulig interessekonflikt. For Thorbjørn Kolbo Andersen, som ejer Andersens Kunsthandel, er nemlig museumschef på Museum Sydøstdanmark. Han sælger også værker af Jan Elhøj og Morten Kirckhoff fra »Nul Stjerner« på DR, fremgår det af kunsthandlens hjemmeside.

Den mulige interessekonflikt opstår, fordi Jim Lyngvild har en række samarbejder med museerne, der hører under Museum Sydøstdanmark, og Elhøj og Kirckhoff skal i 2024 stå for en stor særudstilling på Holmegaard Værk, der hører under Museum Sydøstdanmark. I Lyngvilds tilfælde drejer det sig ifølge Frihedsbrevet om »Vølver, guld og guder« på Køge Museum, »Magtens smykker« på Danmarks Borgcenter og »Les Diamants de la Couronne«, som er lavet i samarbejde med Museum Sydøstdanmark, men udstillet på Voergaard Slot i Nordjylland.

Ifølge to eksperter, Roger Buch, kommunalforsker og lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og Jesper Olsen, formand for Transparency International, er det problematisk.

»Det er svært at forestille sig, at museumschefen ikke har indflydelse på, hvilken person der bliver valgt af museet. Der er en dobbeltrolle, og chefen har sine egne økonomiske interesser her,« siger Jesper Olsen til Frihedsbrevet, mens Roger Buch påpeger, at udstillinger på museer ville kunne booste en kunstners popularitet, og dermed efterspørgslen på dennes værker.

Thorbjørn Kolbo siger dog, at der ikke er nogen, der har købt Lyngvild-billederne, og Keld Møller Hansen, administrerende direktør for Museum Sydøstdanmark, mener ikke, at den mulige dobbeltrolle er et problem, udtaler han til Frihedsbrevet.

Man kan, udover de i Frihedsbrevet nævnte udstillinger, også se Jim Lyngvilds kunst på Danmarks Borgcenter i Vordingborg, der også hører under Museum Sydøstdanmark. Her har Lyngvild stået for dobbeltudstillingen »Magtens Dronninger« og »Blod og Diamanter«. Det fremgår af museets hjemmeside.

At Jim Lyngvild også er glad for Thorbjørn Kolbo, fremgår af en artikel i B.T. fra 2022. Artiklen handlede om TV 2-programmet »Vild, vildere, Lyngvild«. Til B.T. fortalte Jim Lyngvild, at man i dokumentarserien også ville kunne se den mere private side af Lyngvilds relationer – herunder »bedste legekammerat Thorbjørn Kolbo« og Ghita Nørby.

I 2022 var der problemer med angivelig inhabilitet på et andet museum, nemlig Arken.

Kunstmuseet Arkens direktør, Christian Gether, stod nemlig i spidsen for beslutningen for indkøbet af tre kunstværker fra Gethers søns galleri, skrev Politiken dengang.