Mesterværk af Munch blev gemt i skoven sammen med »Skriget« – nu skal det sælges for en formue

Et af Edvard Munchs mesterværker skal nu sælges. Billedet har en unik historie. Det blev bestilt at den tyske teatermand Max Reinhardt, siden købt af kunstnerens jødiske ven og til sidst af hans skibsredernabo i Oslo. »Dans på stranden« ventes at indbringe op mod 172 millioner kroner.

Udsnit af Edvard Munchs maleri »Dans på stranden«, som sammen med 11 andre malerier i 1906 blev bestilt af den tyske teatermand Max Reinhardt i Berlin. Billedet skulle ifølge kunstneren beskrive den moderne psyke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sotheby's
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under den tyske besættelse af Norge var det store og eksorbitant dyre maleri gemt i en lade i en fjern skov sammen med omkring 30 andre værker af den norske nationalmaler, Edvard Munch (1863-1944) – blandt andet en udgave af hans verdensberømte mesterværk, »Skriget«.

Nu kommer billedet fra skoven, det godt fire meter brede »Dans på stranden«, på auktion hos Sotheby's i London.

Det sker 1. marts, og billedet, der er lidt af en sensation, ventes at indbringe 12-25 millioner dollar svarende til 103-172 millioner kroner.

Provenuet vil efter gensidig aftale blive delt mellem de nuværende norske ejere, efterkommere af den norske skibsreder Thomas Olsen, og efterkommere af den jødiske kunsthistoriker Curt Glaser, som var tvunget til at sælge billedet i 1930erne.

En vild forhistorie

»Dans på stranden« har en helt usædvanlig historie, som fletter ind i både tysk teaterhistorie, nazisternes forfølgelse af tyske jøder i 1930erne og den tyske besættelse af Norge 1940-1945.

I 1906 bestilte den tyske teatermand Max Reinhardt, som var en stjerne på den europæisk teaterhimmel og den dominerede skikkelse i tysk teater i den første tredjedel af 1900-tallet, en billedfrise til sit teater i Berlin hos Edvard Munch.

I en periode i 1939 udsmykkede »Dans på stranden« 1.-klasses loungen på det norske passagerskibet »MS Black Watch«, som sejlede mellem Oslo og Newcastle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sotheby's.

Den norske maler kvitterede med 12 store og dengang provokerende lærreder, som passede fint til Max Reinhardts avantgardeteater. Seks år senere skulle teatret renoveres, og de 12 billeder blev solgt.

Et af dem, »Dans på stranden«, blev købt af professor Curt Glaser, fremtrædende kunsthistoriker og direktør på det statslige kunstbibliotek i Berlin. Glaser og Edvard Munch var venner, og Glaser skrev den første monografi om Munch på tysk.

I 1934 blev Curt Glaser, som var jøde, på grund af nazisternes forfølgelser tvunget til at forlade bolig og job og desuden sælge sit Munch-billede, inden det lykkedes ham at flygte til Schweiz og senere USA, hvor han døde i 1943.

Køberen af Glasers billede var den norske skibsreder Thomas Olsen, som også var ven med og nabo til Edvard Munch i Oslo. Han ejede en enestående samling af omkring 30 billeder af Munch, blandt andet en udgave af »Skriget« og et portræt af sin kone, Henriette, der ligesom Curt Glasers kone, Elsa, var blevet portrætteret af Edvard Munch.

I nogle måneder i 1939 prydede »Dans på stranden« 1.-klasses salonen på Thomas Olsens passagerskib »MS Black Watch«, som sejlede mellem Oslo og Newcastle.

Men da Norge blev besat af Tyskland i 1940, frygtede Olsen, at hans samling ville falde i tyskernes hænder, og han skjulte derfor sine billeder i en lade ved familiens gård Sandby ved Vågå langt mod nord mellem de to store nationalparker Jotunheimen og Rondane.

»Min far, Thomas Olsen, var meget forudseende med, hvad der ville ske fra Nazitysklands side. Lige før krigen skjulte han 30 af familiens billeder af Munch på Sandbu, heriblandt, tror jeg, var der en version af 'Skriget'. Jeg ved ikke helt nøjagtig, hvilke billeder af Munch som blev gemt på gården, men det var en stor del af samlingen. Far ville ikke fortælle en dreng som mig så meget om det dengang,« har Thomas Olsens søn, forretningsmanden Fred. Olsen, tidligere fortalt i et interview i Aftenposten.

Han fortalte også, at hans fars indkøb af Munchs billeder i Tyskland i 30erne skete i »nær kontakt med Edvard Munch«.

Den tyske professor og kunsthistoriker Curt Glaser var ven med Edvard Munch. Han købte kunstnerens store maleri »Dans på stranden« i 1912, men måtte sælge det i 1934 for at kunne flygte fra jødeforfølgelserne i Tyskland. Her er han fotograferet i sit bibliotek. Fold sammen
Læs mere

Munch i København

»Dans på stranden« viser dansende par på stranden og i forgrunden Munchs to store og forgæves forelskelser, Tulla Larsen og Millie Tahulow.

Da Munch malede det og de øvrige 11 billeder, som han kaldte »billeder af den moderne psyke«, var han ude i et ødelæggende misbrug og tæt på et nervesammenbrud, og da han i 1908 var færdig med arbejdet, lod han sig indlægge på en klinik i København.

Da han var kommet sig over krisen, ændrede hans kunst sig og blev mere livsbekræftende med mere harmoniske kompositioner og lysere og mere akvarelagtige farver.

»Det er ikke alene et forbløffende maleri, som har denne utrolige forhistorie med at blive bestilt af Max Reinhardt, som var en superstar i teaterverdenen. Det rummer også dobbelthistorien om at have været ejet af to af kunstnerens mæcener. Glaser og hans første hustru besøgte jævnligt Munch i Oslo, og da Munch besøgte Berlin i 1920erne, boede han hos familien Glaser. Det var ikke kun et kunstner-mæcen-forhold. På samme måde boede Thomas Olsen dør om dør med Munch,« siger Lucian Simmons, direktør i Sotheby's til Observer.

De 11 øvrige billeder fra frisen til Max Reinhardt befinder sig i dag på tyske museer. Ni af dem på nationalgalleriet i Berlin, et på Hamburger Kunsthalle og et på Folkwang Museum i Essen.

I 2012 blev en udgave af Edvard Munchs ikoniske »Skriget« solgt for 119,9 millioner dollar hos Sotheby's i New York. Sælgeren var den norske forretningsmand Petter Olsen, som brugte pengene til et museum ved Oslo. Arkivfoto: Andrew Burton/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I 2012 blev en udgave af hans ikoniske »Skriget« solgt for 119,9 millioner dollar hos Sotheby's i New York. Forretningsmanden Petter Olsen, efterkommer af Thomas Olsen, brugte pengene til at finansiere et museum ved Oslo og til restaurering af Edvard Munchs gamle hus ved Oslo Fjorden.