Kunstneren Erik Rasmussen er død

Nekrolog. Billedkunstneren og jazzkenderen, der designede vinetiketter og Irmaposer, blev 77 år.

Erik Rasmussen var livet igennem optaget af billedkunst og jazzmusik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frank Wegener-Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sin dobbelte interesse for billeder og jazz forenede Erik Rasmussen ikoniske plakater og talrige pladeomslag.

Han kunne 1963 lægge et bevis på, at han var uddannet klejnsmed, i skuffen. I stedet dyrkede han sin tidlige interesse for at tegne og male, og med en ansættelse på Det Kgl. Teaters malersal fik han mulighed for at suge til sig fra professionelle som Helge Ernst og Svend Wiig Hansen.

1966 debuterede han som autodidakt på Kunstnernes Efterårsudstilling. Fire år senere trådte han ind i et livslangt medlemskab af kunstnerkollektivet Gyrr, der hyldede gruppearbejdet og på sine udstillinger gerne tog udgangspunkt i et samfundsrelevant tema. Gruppen skabte en del furore i kunstkredse, da den lod sig hyre af blandt andet IKEA og Irma. Erik Rasmussen tegnede vinetiketter og illustrerede både bæreposer og dåser for sidstnævnte.

»Han opfattede sig vel mere som brobygger end provokatør, når andre råbte op om kunstnerisk skandale,« mener vennen gennem 40 år, Kjeld Bülow.

Aktiv til det sidste

Erik Rasmussen fastholdt sin stil, der var inspireret af amerikansk popart, som den blev udfoldet af blandt andre Andy Warhol og Roy Lichtenstein.
Rasmussen farvesans var umiskendelig, og i ofte fragmenterede, collageagtige billeder med overraskende beskæringer var et af hans foretrukne motiver kvinderne – deres ben, sko, negle.

Kjeld Bülow fortæller videre, at Erik Rasmussen som ung var en del af det kreative, ofte tørstige og højlydte folkefærd, der flokkedes på den dengang navnkundige Cafe Rex i Pilestræde i det indre København. Siden blev han mere lavmælt.

Han var aktiv indtil få måneder før sin død af kræft. Erik Rasmussen efterlader sig sin samlever gennem 28 år, Ruth, samt datteren Sisse. Navne