I 90 år var spektakulært maleri forsvundet: Nu er det fundet i kongelig samling i Grækenland

I 90 år har den danske kunstner Carl Blochs storslåede maleri »Prometheus' befrielse« været borte. Nu har ansatte på Ribe Kunstmuseum og Statens Museum for Kunst sensationelt fundet det i Athen. I næste måned kan alle se det. I 1991 forsøgte ekskong Konstantin forgæves at få det udleveret.

Udsnit af Carl Blochs tre gange fire meter store maleri »Prometheus’ befrielse« (1864). Det har været eftersøgt i 90 år, men nu har museumsfolk fra Ribe Kunstmuseum og Statens Museum for Kunst fundet frem til det i de kongelige samlinger i Athen. Fold sammen
Læs mere
Foto: The Hellenic Ministry of Culture and Sports
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1864 bestilte den danskfødte, nyudnævnte kong Georg af Grækenland et maleri hos en af tidens mest hippe og feterede danske malere, Carl Bloch (1834-1890).

Resultatet blev det 3x4 meter store »Prometheus' befrielse«. Værket blev vist på Charlottenborg i København, hvor det blev modtaget med overstrømmende begejstring. Bloch blev på det tidspunkt anset for at være en af den danske kunsthistories store navne.

Da udstillingen i København lukkede, blev maleriet sendt til den græske konge, som hængte det op i et trapperum på sit slot i Athen. I 1932 blev værket igen udstillet i Danmark, men på det tidspunkt var Carl Blochs kunstneriske anseelse blevet anseligt mindre. Hans værker blev nu betragtet som gammeldags og sentimentale.

Da udstillingen sluttede, blev »Prometheus' befrielse« igen sendt retur til Athen, og i mange år tænkte ingen i Danmark på det. Først i 1980erne begyndte kunsthistorikerne igen af interessere sig for Carl Bloch, men alle havde glemt, hvad der var blevet af den græske konges maleri, og trods ihærdige anstrengelser kunne ingen finde det.

Men i foråret 2022 lykkedes det endelig at finde frem til billedet, skriver Statens Museum for Kunst i en pressemeddelelse.

I 1991 forsøgte ekskong Konstantin at få Carl Blochs tre gange fire meter store maleri »Prometheus’ befrielse« (1864) til London, men den græske stat ville ikke udlevere det. Fold sammen
Læs mere
Foto: The Hellenic Ministry of Culture and Sports.

Museet åbner 11. marts en stor udstilling, »Carl Bloch – forført«, og det var i forbindelse med forberedelsen af udstillingen, at medarbejdere på museet begyndte at søge efter kong Georgs maleri.

Museet henvendte sig til Ribe Kunstmuseum, som har to forarbejder til »Prometheus' befrielse«, som man gerne ville låne til udstillingen.

»En medarbejder ved Ribe Kunstmuseum tilbød at kigge i deres arkiver for at finde oplysninger af interesse for de to værker og fandt et brev fra 2006 skrevet af en kollega ved det græske nationalgalleri i Athen. I brevet blev det oplyst, at »Prometheus’ befrielse« optrådte på en liste over genstande, som den græske kongefamilie i 1991 forgæves havde ønsket transporteret til London (hvor familien på det tidspunkt havde sit hjem, red.) fra Grækenland. Maleriet befandt sig altså i Athen! Det indgår her i den tidligere kongelige samling, som forvaltes af det græske kulturministerium,« skriver Statens Museum for Kunst i en pressemeddelelse.

Vises for første gang i 90 år

Maleriet har i 90 år ligget rullet sammen på et magasin i Athen, og nu har den græske stat sagt ja til at udlåne maleriet, som – i sammenrullet form – snart vil ankomme til museet i København og blive gjort klar til at blive udstillet for første gang i 90 år.

Maleriets motiv er hentet fra den græske mytologi, skriver museet i pressemeddelelsen. Ifølge fortællingen stjal titanen Prometheus (titanerne var en græsk gudeslægt, som gjorde oprør mod de olympiske guder) ilden fra de græske guder og gav den til menneskeheden. Som straf lænkede guden Zeus ham til en klippe, hvor han ikke kunne undslippe den ørn, der hver dag vendte tilbage for at spise hans lever, som på magisk vis voksede tilbage i løbet af natten. Prometheus var bundet til denne ulidelige skæbne dag efter dag, indtil helten Herakles befriede ham.

»Carl Bloch – forført« på Statens Museum for Kunst er den største udstilling med kunstneren i 100 år. Den vises fra 11. februar til 29. maj.