Hård dom til provokunstner kan få betydning for kvinden bag busteaktionen

Ifølge en strafferetsekspert kan Ibi-Pippis Orup Hedegaards dom få betydning for Katrine Dirckinck-Holmfeld, der stod bag den såkaldte busteaktion i 2020, hvorunder en buste af Frederik V blevet smidt i Københavns havn.

Katrine Dirckinck-Holmfeld ønskede at sætte spørgsmålstegn ved, »hvordan vores kunstuddannelser og kunstinstitutioner er forankrede i den koloniale fortid«, sagde hun i 2020 om den aktion, hvor hun sammen med en række andre smed en gipsbuste i Københavns Havn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Houborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard er blevet idømt halvandet års fængsel for det hærværk, hun begik mod Asger Jorn-maleriet »Den foruroligende ælling«, der udstilles på Museum Jorn i Silkeborg.

Dommen kan nu få betydning for sagen mod Katrine Dirckinck-Holmfeld, den tidligere institutleder ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, som stod bag den såkaldte busteaktion, vurderer strafferetsekspert Lotte Helms fra Syddansk Universitet over for Politiken.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard ville lime billede af sig selv oven på ællingen i forgrunden af maleriet. Til højre for det påklistrede billede signerede hun maleriet. Billedet sad dog ikke fast.

Meningen med aktionen var, at Ibi-Pippi Orup Hedegaard ville skabe debat om kunstnerisk ejerskab over billeder. Asger Jorn havde selv malet »Den foruroligende ælling« oven på et landskabsmaleri, han fandt på et loppemarked.

Asger Jorn malede »Den foruroligende ælling« ovenpå et landskabsmaleri, som han havde købt på et loppemarked. Med sit hærværk havde Ibi-Pippi Orup Hedegaard tænkt sig at skabe en debat om ejerskab over kunst. Forskellen i farvetonerne skyldes affotograferingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Museum Jorn.

I Politiken kan man læse, at sagen ikke havde nogen præcedens, og at dommeren derfor havde brug for ekstra betænkningstid. Med denne dom er der nu præcedens for fremtidige lignende sager, mener altså strafferetsekspert Lotte Helms.

Derfor kan det få betydning for sagen mod Katrine Dirckinck-Holmfeld, den tidligere institutleder ved Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Hun er tiltalt for groft hærværk, fordi hun stod bag den såkaldte busteaktion, hvor hun sammen med flere andre kunstnere i 2020 smed en gipsbuste af Frederik V, der grundlagde akademiet, i Københavns Havn.

Katrine Dirckinck Holmfeld sagde dengang til Berlingske, at der blot var tale om en kunstnerisk happening og ikke hærværk.

»Busten er i sig selv af ringe kunstnerisk værdi. Til gengæld har den rematerialiserede skulptur nu fået tilført både fornyet energi og værdi, hvor den har været centrum i en happening,« sagde hun dengang.

Ifølge anklagemyndigheden skete der skade for 44.350 kroner, da busten af Frederik V blev fjernet fra Kunstakademiets festsal i København og smidt i havnen.

I 2022 skrev Weekendavisen, at Katrine Dirckinck-Holmfeld havde fået offentlig støtte til at vise den »rematerialiserede« buste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Det er et langt mindre beløb end de 1,9 millioner kroner, som Ibi-Pippi Orup Hedegaard skal betale i erstatning til Museum Jorn.

Derfor vil anklagemyndigheden formentlig ikke gå efter en lige så lang fængselsstraf til Dirckinck-Holmfeld, som Ibi-Pippi Orup Hedegaard er blevet idømt, skriver Politiken.

»Det vil absolut være en del af alvorlighedsvurderingen. Hvis to millioner kroner giver halvandet år, vil det være nærliggende at tænke, at et så meget mindre beløb vil have svært ved at løfte samme straf«, siger Lotte Helms til avisen.

Der er endnu ingen dato for retssagen mod Dirckinck-Holmfeld.

Ibi-Pippi Orup Hedegaard har anket dommen til Vestre Landsret, oplyste hun forleden til Jyllands-Posten.