Byens liflige museumsbarer og sommerspot: Her er fem steder i byen, hvor du kan slappe af med en drink

AOK
Kunst
Guide

En drink, en udsigt og lidt åndeligt at tygge på. AOK guider til sommerspot, hvor du finder gode museumsbarer til en sundowner oven på en udstilling. Og som Churchill sagde: »Champagne should be dry, cold, and free« … så bliver feriedagene helt sikkert lidt mere liflige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1

Lockdown-bryg på Apollo

Det er hørt før, og det er jo, fordi det er en god idé.

Inde i gården på Charlottenborg ligger en af byens fab barer (og en restaurant), hvor du kan sippe vin og cocktails i det gamle barokpalads’ omgivelser i selskab med nogle af Kunstakademiets studerende (hvis de ellers har råd), der giver miljøet en rem af kunsthuden.

Det gælder også den petanquebane (af kunstneren FOS), der dukkede op langs udendørsbordene forrige år.

Indendørs kan du læne nakken tilbage og se på værker af Ursula Reuter Christiansen, Albert Mertz og Alexander Tovborg – eller kigge dybt i den engelske kunstner Faye Toogoods poetiske kaffekopper.

Under lockdown har de gået og brygget på en »Yuzu Sour« med japansk gin, agurkesaft, lime og yuzu-juice.

Ellers er deres take på Aperol Spritz versioneret som en »Apollo Spritz« også et godt sommerhit.

Her er camparien skiftet ud med vermouth, toppet op med cava i stedet for prosecco.

Over sommeren kan du opleve Lea Porsagers sensuelle vindmøller og bæredygtige opsang i hendes »Stripped«-udstilling og Laure Prouvost hedonistiske videoer i hendes »Our elastic arm hold in tight through the claouds«. Begge udstillinger vises frem til 8. august.

Apollo Bar & Kantine

2

Naturvin på Cafeen på Den Frie

Det er svært at få nok af J.F. Willumsens monumentale udstillingsbygning fra 1898 på Den Frie, der i al sin skønvirke-djærvhed og sit ydmyge materialevalg skiller sig komplet ud fra nabolaget og vidner om fordums kunstkampe og kulturhistorie.

Omme på siden af Danmarks ældste kunstnersammenslutnings bygning, der i øvrigt er stærkt inspireret af udstillingshuset til billedkunstnerforeningen »Wiener Sezession« fra 1897, ligger husets café, som netop er blevet renoveret i Willumsens ånd.

Her er de rå forskallingsbrædder fra udstillingssalene trukket ind som rammen om langborde med Willumsens oprindelige træbænke og nyproducerede versioner af hans kurvestol omkring.

På de varme dage er cafeens lille udendørsplads under bøgetræet med udsigt til Nyboder og Kastellet en historisk kulisse til et glas naturvin, som altså er det, de indtil videre serverer (med procenter) for husets gæster foruden kaffe og kage.

Over sommeren kan du opleve Janaina Tschäpe og Ursula Reuter Christiansen »Das unheimliche« frem til 5. september.

De to billedkunstnere har peget på hinanden, fordi de oplever et slægtskab, der handler om tilgangen til den kunstneriske skabelsesproces, og så har de begge tyske rødder, rejste begge ud i verden og havnede på henholdsvis Møn (Reuter Christiansen) og i New York (Tschäpe).

Cafeen på Den Frie

3

Sommergnist på Gammel Strand

I ly fra Strøg-hysteriet kan du slå dig ned i Kunstforeningen GL STRANDs okkergule gårdhave med et glas vin, en gin and tonic eller sark 'n' stormy. Eller ryk om på den anden side af kunsthallen og ud mod Gammel Strand og Thorvaldsens Museums frise (af Jørgen Sonne), hvor du med lidt god vilje kan løfte glasset og sige hej til H.C. Andersen og alle de andre gutter, der hilser Bertel Thorvaldsen velkommen, da han ankommer til København efter sine arbejdsår i Italien.

På samme gode spot vil der i løbet af sommeren opstå torsdagsbarer (1. juli, 15. juli, 29. juli, 12. august og 26. august kl. 16.00-19.00), som er en del af en række synkrone udendørs pop op-barer, som seks kulturinstitutioner i kvarteret omkring Slotsholmen arrangerer over sommeren. Ved Gammel Strand bliver det med liggestole, kunstquiz og en drink opkaldt efter kunstforeningens sommerudstilling, »Gnist«, bestående af gin, friskpresset pink grape og lime, toppet med ginger beer og en kvist rosmarin.

Over sommeren kan du opleve »Gnist – J.F. Willumsen, Olivia Holm-Møller og Asger Jorn« – tre kunstnere, hvis motiver, ekspressive udtryk og farvekraft krydsede spor. På 3. sal finder du Astrid Myntekærs soloudstilling, »Insecare«, der med sin skulpturelle installation og film inviterer indenfor i insekternes verden. Begge udstillinger vises frem til 31. oktober.

Cafeen på Gl Strand

4

En tørslukker på Orangeriet

I 1700-tallet lå der er et ottekantet lysthus samt et orangeri i Bakkehusets romantiske have, hvor Kamma Rahbek puslede om sine urter, blomster og planter.

Inden døre i guldalderhjemmet arrangerede hun saloner for sin mand, Knud Lyne Rahbek, hvor tidens intellektuelle kendisser som H.C. Andersen, Grundtvig, Ørsted, Ingemann og Oehlenschläger dukkede flittigt op.

Huset er et nydeligt lille dannelsesbesøg, mens haven og det nybyggede grønirrede orangeri fra 2017 er en af Frederiksbergs mest æstetiske perler – og oaser med sine dufte og farver.

I juli og august holder Orangeriet ekstra åbent i aftentimerne (onsdag-fredag kl. 17.00-22.00), hvor der blandt andet serveres sommerdrinks, naturvine og øl. Hver dag er drinken ny, »en tørstslukker« kalder de den for, og altid tilsat en sirup af urter hentet i Kammas have.

Da Berlingske var forbi, bestod den af vodka, cironverbena, geraniumsirup, friskpresset citronsaft og danskvand.

Over sommeren kan du opleve Kamma og Knud Lyne Rahbeks svale stuer og en særudstilling med broderi på førstesalen, inspireret af Kammas håndarbejde.

Det er i sandhed et meget lille museum, så hvis din åndelige sult ikke er helt stillet, kan du ovre på den anden side af vejen og inde i Søndermarken sejle en tur i Tomás Saraceno »Event Horizon« i Cisternerne, der arbejder sammen med Orangeriet om en billet til Cisternerne og en drink.

Udstillingen kører frem til 30. november.

Orangeriet på Bakkehusmuseet

5

Dåsecocktails på CC Kiosk

Vi er fristet til at sige, at du bare skal rykke ud til en af byens ferniseringer og få dig en gratis drink og lidt art-vibes. Men der er faktisk ikke ret mange gallerier, der holder åbent hen over sommeren.

Det spot, der kommer den interimistiske gadestemning nærmest, finder du hos CC Kiosk på Refshaleøen. Her er ikke dåseøl, men dåsecocktails, som kommer fra Copenhagen Contemporarys nabo Empirical Spirits, der har specialiseret sig i syrlige dåsecocktails (altså noget i nærheden af en Mokaï).

De er endt op i tre versioner, baseret på blandt andet te og syrlige bær, johannesbrød, urter, ristet birk, kombucha og figenblade, og så er de smukke: knald pink, sorte eller turkis.

Derudover serveres fadøl, IPAer fra Depanneur og forskellige naturvine. I hele juli måned dukker der dj’s op hver torsdag, og hvis solen er fremme, har du her rammen om den perfekte sundowner med udsyn til storslåede solnedgange ind over byen.

Over sommeren kan du opleve »Art of Sport«-udstillingen, der kaster sporten i alle mulige retninger, frem til 24. oktober. Og »Celeste« frem til 5. september, hvor August Rosenbaum, Cæcilie Trier, Lea Guldditte Hestelund og Ea Verdoner fletter rummet sammen til en totalinstallation i lyd, skulptur, video, duft og performance.

CC Kiosk, Copenhagen Contemporary