Byen flyder over med kunst i weekenden: Her er de 10 bedste oplevelser

AOK
Kunst
Guide

Kunstmesserne Chart og Enter Art Fair er tilbage med tætpakkede programmer, der indeholder fest, talks, performances og en bogmesse foruden et godt opbud af gallerier med danske og internationale kunstnere. Berlingskes kunstredaktør Birgitte Ellemann Höegh guider til, hvordan du bedst tager et weekend-hovedspring ned i samtidskunstscenen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1

»HIGHER XTN«

Som et signal om, at kunst skal være tilgængeligt for alle, har Enter Art Fair valgt at lade deres kunstprogram være gratis.

Det indeholder talks, lydinstallationer, film installationer og performances. Blandt andet »HIGHER XTN« af hollandske Michele Rizzo, der er interesseret i, hvordan kroppens grænser bliver slørede gennem technomusikkens dunkende kraft for at lade os omdanne til én krop – som på en natklub.

2

»#whatif: Rethinking Art Exhibitions Post-pandemic«

Du kan også tage forbi Enter for at høre Henriette Bretton-Meyers bud på, hvad coronapandemien har haft af betydning for kunstudstillingerne, hvis du altså kan holde ud at høre mere om den forbandede pandemi. Her er fokus, hvad pandemien kan føre med sig af kreative tiltag som for eksempel nytænkning af etik og programmering.

3

Kunstbogmesse

Det er de færreste af os, der kan holde nallerne fra en fuldfed, flot kunstbog – sådan én, der inviterer os ud på alverdens kunstrejser eller dybt ned i en faglig slugt.

Chart Art Fair har åbnet festsalen på Charlottenborg op for en bogmesse, som kan give det brede publikum mulighed for at snuse rundt mellem tunge sager, visuelle let tilgængelige bøger og prints, der ikke er nær så dyre at investere i, som nogle af de kunstværker, der hænger inde i messehallen.

4

Eksperimenterende kunst

Chart har i år valgt at invitere 11 kunstnerdrevene udstillingssteder indendørs.

Kollektiver der arbejder på andre præmisser end de super kommercielle og veletablerede gallerier. Det er måske her, der er mulighed for at få færden af den mere eksperimenterende kunstscene – eller lære spritnye navne at kende.

5

»Two Fools and a Pole«

Kunstnerduoen Hesselholdt & Mejlvang leverer en stedsspecifik performance, der bevæger sig mellem kunstneren og fjolset, kunsten og komikken, det sjove og det sørgmodige.

6

»Against God, Against Guns, Against Energy«

Der VÆLTER ærlig talt med gode talks på Chart Art Fairs program, som er noget af det, de er allerbedst til.

Tidligere gallerist og medstifter af Chart Art Fair David Risley taler om sin nye bog »Against God, Against Guns, Against Energy«.

Gud, våben og energi – det kan kun blive interessant.

7

»The Role of the National Gallery«

Tre nationale museumsdirektører fra Danmark, Sverige og Norge; Mikkel Bogh, Gitte Ørskou og Karin Hindsbo debatterer om de statslige museers rolle nu og i fremtiden.

De kommer omkring glohede emner som globale lockdowns, identitetspolitik, inklusion og ny- eller omfortolkning af kunsthistorien.

8

Tal R, Mamma Andersson & Stephanie Cristello

Og så er der kunstnerne; De to billedkunstnere svenske Mamma Andersson og danske Tal R taler om deres dedikation til maleriet og tidligere samarbejde.

Mamma Andersson er lige nu aktuel på Louisiana og Tal R på Ordrupgaard. Her er det nok en god idé at møde op i lidt god tid, hvis du vil gøre dig forhåbning om at lytte til de to nationale superstjerner.

9

»Another map to Nevada«

Uden for nummer: Tag på bådperformance. Det er godt nok hverken Chart eller Enter, der arrangerer, men en særlig oplevelse, der bliver viftet dig om ørerne i samme weekend.

Den Frie Udstillingsbygning inviterer til performativ bådrundfart i Københavns kanaler forbi performances langs broer og kanaler, mens andre vil stige ombord på båden, hvor lydværker dukker op i mørket.

10

Musik på scenen

Vil du feste? På Charlottenborgs gårdsplads går svenske Jockum Nordström, CHART-husbandet under ledelse af kunstnerduoen Josephine Philip & Hannah Schneider samt en række andre københavnske musikere på scenen fredag eller lørdag, hvor du kan købe drinks og mad i kunstmessens kunstfærdige pavilloner.