Mediekommentar: Hvad dælen har Tom Hanks’ rappersøn Chet gang i?

I en musikvideo rapper Chet Hanks op ad twerkende sorte kvindenumser, mens han proklamerer, at det bliver en »White Boy Summer«. Berlingskes musikredaktør prøver at finde hoved og hale i Hollywood-arvingens bizarre omgang med sort kultur.

Hvad er historien om Tom Hanks’ søn? Berlingskes musikredaktør forsøger at finde ud af, hvad der er op og ned med hensyn til Chet Hanks. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Ralston/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuespiller Tom Hanks’ renskurede image som hele Amerikas far er udfordret i disse dage. Og det er ikke på grund af noget, han selv har gjort. Det skyldes, at det ene af hans fire voksne børn, 30-årige Chet Hanks, på ny skaber overskrifter og hovedrysten med sine bizarre udskejelser.

Chester Marlon Hanks, som han hedder, er søn af skuespillerne Tom Hanks og Rita Wilson og har selv gjort karriere som skuespiller i tv-serier som »Empire«, »Shameless« og senest den HBO Nordic-aktuelle »Your Honor«.

Det er dog ikke hans evner som skuespiller, der har trukket de største overskrifter.

Det hele begyndte for et par uger siden på hans Instagram-profil. Og lad os lige gøre ophold ved den et øjeblik. Her optræder Chet som regel i bar overkrop og bagvendt kasket. Kroppen er trimmet og fuld af tatoveringer, kulissen et tableau af træningscentre, motorcykler og endeløse californiske sandstrande. Når han taler, lyder det som om, hans hjerne er blevet ristet af alt for meget internet; tænk selvhjælps-lingo, hashtag-vendinger, hiphop-slang, misforståede memes og motivational quotes i én semantisk pærevælling.

»Som sådan er Chet Hanks antitesen til sin far, der gennem fire årtier har været en af USAs mest elskede og respekterede skuespillere.«


Chet er legemliggørelsen af en meget specifik arketype: Den hvide amerikanske dude-bro, der elsker træning, damer og hiphop, fistbumper sine venner og siger »yo« uden skyggen af ironi. Som Jesse Pinkman fra »Breaking Bad« bare med muskler og penge. I en dansk kontekst typen, der til daglig arbejder i Joe & The Juice, drømmer om at blive castet til »Paradise Hotel« og synes, at Men In Black-demonstranterne har nogle fede pointer.

Chet Hanks lod for et par uger siden sine følgere vide, at denne sommer ville blive en »white boy summer«. Altså ikke sådan »Trump NASCAR-agtig hvid«, præciserede han. Mere hvid som ham selv og andre hvide rappere som Jack Harlow.

Der er formentlig tale om en reference til rapperen Megan The Stallions hit »Hot Girl Summer«, der udviklede sig til et populært hashtag og meme på nettet i 2019. Men hvad mener Chet Hanks, når han siger »white boy summer«? Hvad er han for en slags »white boy«? I sin egen optik tilsyneladende en, der elsker og hylder sort kultur. Og som kæmper for sin ret til at gøre lige præcis det.

Men i en tid, hvor USA er splittet mellem Black Lives Matter-demonstrationer og kongres-invaderende Proud Boys, havde indvarslingen af en »white boy summer« for mange en lettere ildevarslende klang.

Se musikvideoen til »White Boy Summer« af Tom Hanks’ søn.

En grotesk karikatur

Instagram-videoen har siden vist sig at være startskuddet til en hel »White Boy Summer«-kampagne. Først lancerede Chet Hanks en serie t-shirts og hættetrøjer med »White Boy Summer« skrevet i en gotisk skrifttype, der – som flere i kommentarsporene har påpeget – ofte anvendes af hvide nationalister.

Senest er kampagnen kulmineret med udgivelsen af en »White Boy Summer«-single og -musikvideo, hvor en patois-rappende Chet Hanks svøbt i det jamaicanske flag hælder øl og champagne ud over en masse twerkede sorte kvindenumser. En nærmest profan opvisning i kulturel appropriation, der er helt ude af sync med tidsånden anno 2021. Men mest af alt bare er aldeles latterlig.

Problemet er, at Chet Hanks er en hvid dude-bro med stenrige Hollywood-forældre, der formentlig aldrig kommer til at mangle noget. Og som altså bruger sort kultur til at hylde den hvide mands ret til også at have det fedt. Og som sådan er han en grotesk karikatur på hvid privilegieblindhed.

Familien Hanks til Golden Globe i 2020. Næstyderst til højre ses Chet Hanks. Fold sammen
Læs mere
Foto: NINA PROMMER.

Det mest nærliggende ville være bare at passere gaden. Chet Hanks’ udskejelser på nettet er mest af alt bare pinlige og i bedste fald misforståede. Historien er dog mere kompliceret end som så. Tidligere på året fik Chet Hanks et polititilhold mod sin sorte ekskæreste, Kiana Parker, der anklager ham for flere tilfælde af voldelige overgreb. Hanks har svaret igen med sit eget søgsmål, hvor han beskylder ekskæresten for at have stjålet penge fra ham og for at have stukket ham med en kniv.

Antitesen til sin far

Sagerne indskriver sig en løbende fortælling om et Hollywood-problembarn, der gang på gang har gjort sig bemærket med uheldige optrin og upassende opførsel.

Tilbage i 2016 blev Tom Hanks og Rita Wilson sagsøgt, efter at Chet Hanks var kørt galt i parrets bil i en narkorus. I samme periode forsøgte Chet Hanks at slå igennem som rapper under kunstnernavnet Chet Haze og insisterede i den forbindelse på sin ret til at omtale sine sorte venner som niggas i både raptekster og opslag på Instagram.

Og så var der sidste års optræden ved Golden Globe-uddelingen, hvor Chet Hanks rendte rundt på den røde løber og snakkede patois, inden hans far skulle op og modtage den prestigiøse ærespris Cecil B. DeMille Award.

Som sådan er Chet Hanks antitesen til sin far, der gennem fire årtier har været en af USAs mest elskede og respekterede skuespillere.

I de senere år er han med et glimt i øjet ligefrem blevet hyldet som hele Amerikas far på grund af sit fornuftige, bundsolide og joviale image. En titel han endda selv har taget på sig i en sjov Saturday Night Live-sketch fra 2016.

Tom Hanks har endnu ikke været ude og forholde sig til sin voksne søns seneste udskejelser. Han har tidligere udtalt, at man som forældre elsker sine børn betingelsesløst og selvfølgelig støtter dem i tykt og tyndt. På den måde er der stadig håb for Chet. Han har en god mand i sit ringhjørne. Lad os håbe, at de snart tager sig en seriøs far til søn-snak.