Mediekommentar: Det er tankevækkende, at et program om uhæmmet liderlighed og seksualitet kan være så dræbende kedeligt

DR3 vil gøre op med udskamning af kvinders frie seksualitet. Igen. Denne gang lærer vi hverken noget om kvinderne, samfundet, sex eller skam, skriver Berlingskes Aminata Amanda Corr i denne mediekommentar.

»Sofie er uden tvivl det mest interessante element i »Skamløs«. Uden hende ville programmet slet ikke kunne stå,« skriver Aminata Amanda Corr i denne mediekommentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Kjær
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvis du vil bolle, så bol,« siger den ene af de tre kvinder i første afsnit af programserien »Skamløs« på DR3. Og det er både programmets første og eneste pointe. Det er ligeledes en pointe, vi har hørt før. Også fra DR3.

Eksempelvis i 2019, da programserien »Sex med Maja« rullede over skærmen til både oplysning og forargelse.

Her blev seerne blandt andet inviteret med ind i kunstneren Maja Malou Lyses skede, da hun for åben skærm spredte benene, indsmurte et »spekulum« i glidecreme, og indførte det i sin krop. Som en guide til, hvordan enhver kan tage et såkaldt »indre selfie«.

»Det er en god ting, at det ikke længere forarger, at kvinder også har en seksualitet, men det kan jo siges i en enkelt sætning.«


Måske derfor efterlades man af »Skamløs« med en fornemmelse af, at det er kommet en postgang for sent. Havde programmet været sendt for fem-seks år siden, havde det nok haft en anden effekt. Før »Sex med Maja«, før »Girl Squad« og før seksualiseret, feministisk aktivisme på Instagram var allemandseje.

Helt overordnet holder ideen til programmet ikke. Man kan ikke uden rammer producere et program, der handler om en gruppe mennesker, som ikke gør noget. Som her, hvor vi følger tre kvinder, der ikke skammer sig.

Forestil dig et program, hvor man følger tre kvinder, der ikke går op i håndbold. Det ville kræve en meget præcis rammesætning og noget at spille bolden opad, så at sige. I »Skamløs« bliver der gjort flere forsøg, men det lykkes aldrig.

I stedet bliver det en noget søgt og tam omgang, når Asmita sendes til en samtale med sexolog Jakob Olrik og fniser over hans aktivitetsrum. Når Inger har overnattet hos en fyr og har »bollet hele natten«, og når vi ser Sofie være på dildoshopping med veninderne. Det er hverken særligt tankevækkende eller inspirerende.

Og så kan man jo sige, at det er en god ting, at det ikke længere forarger, at kvinder også har en seksualitet, men det kan jo siges i en enkelt sætning.

Apropos Sofie – så er det altafgørende, at tilrettelæggerne har taget hende med. Sofie er uden tvivl det mest interessante element i »Skamløs«. Uden hende ville programmet slet ikke kunne stå.

I virkeligheden har skaberne af programmet svigtet de tre unge kvinder, som deler så gavmildt ud af deres liv. Der er nemlig masser af potentiale at tage af.

Ikke mindst i Ingers liv. Inger, som bor i Odder og bare gerne vil flytte til København, fordi hun er træt af at bo i en lille provinsby, hvor alle kender hinanden.

Hver gang hun taler om det, tænker man jo »åh, Inger, bare vent, til du opdager, at København også bare er en stor, lille provinsby«, men det bliver aldrig foldet ud, når hun flytter. Hendes venskab med Ellen virker også som en guldmine. Men det bliver heller ikke foldet ud.

Som en del af promoveringsmaterialet til programmet ligger der på DR3s Facebook-side en video på små fire minutter, hvor de tre medvirkende kvinder snakker om sex og skam.

I den video lærer man langt mere om de tre kvinder og om deres forhold til sex, skam, idealer og fordomme end i hele programserien. Det fortæller noget om, hvor indholdsløst programmet egentlig er.

Alle tre afsnit af »Skamløs« kan streames på DR TV