Lasse Marker: Zelenskyjs sorte liste er en trussel mod den frie samtale

Vi lever i moralismens tidsalder, hvor udskamning er blevet det nye supervåben. Et våben, som den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, også ynder at bruge.

»Zelenskyjs sorte liste er et forsøg på at få de nævnte personer til at tie i debatten om den russiske invasion af Ukraine, hvilket kan vise sig at være et effektivt våben. Det er nemlig de færreste, der har lyst til at placere sig på den forkerte side af historien i en tid, hvor Zelenskyj er på forsiden af Vogue som symbolet på frihedskampen«, skriver CEO i Why Cosulting Lasse Marker i denne klumme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Klint
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Center for Modvirkning af Desinformation under Ukraines Nationale Sikkerhedsråd har netop sortlistet 72 personer, herunder fire personer med tilknytning til Danmark, som beskyldes for at viderebringe »prorussiske fortællinger«.

Det sker blot få måneder efter, at den ukrainske regering iværksatte flere kampagner mod internationale virksomheder såsom Nestlé, der blandt andet viste ødelagte bygninger med teksten »sponsoreret af Nestlé«. I samme ombæring annoncerede ukrainerne, at lignende kampagner ville ramme danske virksomheder, hvis ikke de forlod og opgav deres aktiviteter i Rusland.

Selvom de danske virksomheder overholdte de demokratisk vedtagne restriktioner, ville de altså alligevel møde en moralsk udskamning.

Den samme moralske udskamning synes nu at overgå Li Xing, der blev kåret som årets underviser på det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet i 2020. Professoren er et af navnene på den ukrainske liste og dermed en af dem, der beskyldes for at viderebringe »prorussiske fortællinger«, ligesom det oplyses, at han er kritisk over for vestlige sanktioner mod Rusland.

Li Xing, der bakkes op af rektor på Aalborg Universitet, forklarer dog selv, at han ikke er prorussisk, ligesom han understreger, at han er imod Ruslands krig mod Ukraine. Hans brøde er, at han har fremlagt faglige betragtninger om eventuelle negative effekter ved sanktionerne mod Rusland.

Ukraine møder dog ikke Li Xings akademiske betragtninger med faglige modargumenter. I stedet vælger Ukraine at udskamme den danske professor, der nu figurerer på en tvivlsom liste, der møder stor international opmærksomhed.

Zelenskyjs sorte liste er et forsøg på at få de nævnte personer til at tie i debatten om den russiske invasion af Ukraine, hvilket kan vise sig at være et effektivt våben. Det er nemlig de færreste, der har lyst til at placere sig på den forkerte side af historien i en tid, hvor Zelenskyjs hustru er på forsiden af Vogue som symbolet på frihedskampen.

Men i kampen for frihed forbryder Zelenskyj sig selv imod grundlæggende demokratiske idealer om den frie samtale og den frie forskning. Havde det været ethvert andet land, der sortlistede danske forskere, ville der således have lydt et ramaskrig fra magthavere, meningsdannere og menigmand.

Selv i krigstid kan et land, der bejler til EU og NATO, ikke tillade sig at glemme grundlæggende demokratiske frihedsidealer, og Zelenskyjs sorte liste bør derfor mødes med fordømmelse.