Kulturkommentar: Her er de vigtigste opgaver for Danmarks nye kulturminister

Lad os håbe, at den nye kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen, vil lave kulturpolitik for de mange, der faktisk bruger kulturen, i stedet for de få, der ikke gør. Sådan lyder det i denne kulturkommentar fra Lasse Marker.

ccc Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Klint
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I søndags trådte Joy Mogensen (S) tilbage som kultur- og kirkeminister. Hun var løbet tør for overskud, fortalte hun på Facebook. Det er ikke svært at forstå efter to år på posten, hvor listen over politiske skandaler efterhånden er velkendt.

Kritikken startede, da Mogensen trods tidligere socialdemokratiske løfter ikke ville fjerne omprioriteringsbidraget. Den fortsatte, da hun i starten af coronakrisen »ville føle det upassende at tale om kultur lige nu«. Kritikken fik yderligere næring, da den nu forhenværende minister fremhævede »Absolute Music 2« som sin yndlingsplade. Senere måtte hun undskylde hjemsendelsen af medarbejdere på DR og TV 2 i coronakrisens begyndelse og efterfølgende lægge ryg til et drabeligt samråd om fødslen af Radio Loud.

Udnævnelsen af Ane Halsboe-Jørgensen (S) kom som en overraskelse for flere politiske kommentatorer, der havde peget på Mogens Jensen (S) som en oplagt afløser. Hermed måtte Mogens Jensen se sig forbigået for tredje gang. Under valgkampen i 2019 havde Mogens Jensen givet så mange løfter til kulturen, at statsministeren gjorde klogt i at se bort fra ham som kulturminister, da det ville ende i lang række løftebrud. Denne gang gør statsministeren igen klogt ved at gå uden om Mogens Jensen, der er belastet af minksagen.

Ane Halsboe-Jørgensen et ubeskrevet blad i kulturens verden. Vi ved dog, at hun privat går i Det kongelige Teater. Sidste år blev hun nemlig afsløret i at bryde coronarestriktionerne under en forestilling, da hun hele to gange fjernede afspærringer, der skulle sikre afstand mellem publikum.

Til gengæld fremhæves hun som en driftssikker nordjyde, der er en del af Mette Frederiksens (S) inderkreds. Men hvis hun skal blive en succesfuld kulturminister, er det ikke nok med statsministerens opbakning. Hun har også brug for at vinde kulturlivets gunst, hvilket kræver, at hun gør tingene fundamentalt anderledes end sin forgænger.

Tre vigtige områder

For det første skal hun kæmpe for sit ressortområde. Joy Mogensen var minister for Mette Frederiksen, før hun var minister for kulturen. Begår Halsboe-Jørgensen samme fejl, kan hun se frem til en tilsvarende kritik fra en samlet kulturbranche. Ane Halsboe-Jørgensen skal derfor kæmpe for at få kulturen højere op på regeringens dagsorden.

For det andet ligger der en stor opgave i at genskabe den tillid imellem ministeriet og kulturlivet, som blev tabt under Joy Mogensens embedsperiode. Her gælder det om at være synlig og mødes med kulturlivets aktører, hvilket Joy Mogensen, modsat forgængeren Mette Bock (LA), ikke gjorde i tilstrækkelig grad.

For det tredje skal Ane Halsboe-Jørgensen formulere en ny vision for kulturpolitikken og vise, at hun kan skabe synlige resultater, hvilket Joy Mogensen ikke lykkedes med. Da man opretter kulturministeriet i 1961. var det med ambitionen om at få kulturen ud til alle, så vi kan dannes som demokratiske borgere.

Det har siden været den dominerende tanke på Christiansborg, hvor de seneste mange kulturministre – herunder Joy Mogensen – har været fokuseret på ikke-brugerne.

Men i dag benytter 85 procent af danskerne sig af landets kulturtilbud, og mit håb er derfor, at Ane Halsboe-Jørgensen vil lave kulturpolitik for de mange, der faktisk bruger kulturen, i stedet for de få, der ikke gør.