Den eneste ekskluderende manøvre i debatten om Dannebrog er fra dem, der vil bestemme, hvor meget DF må bruge det

Italienerne skal tæve englænderne, en anden Jan end Jan Juul Christensen og en kamp om Dannebrog i »Deadline«.

»Køb en flagstang selv, og bland dig uden om, hvor ofte naboen hejser sit flag,« skriver Aminata Amanda Corr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var et øjeblik, hvor det lignede, at vi ville gå hele vejen.

Mikkel Damsgaard sætter den ind, og i sekunderne efter kunne man smage guldet. For Danmark. Sådan skulle det ikke gå.

Danske fodboldfans på Nørrebros Runddel i København efter Danmarks semifinalenederlag mod England. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Med deres nederdrægtige fodboldfankultur snuppede englænderne det fra os, og nu venter en finale, hvor italienerne forhåbentlig tværer dem så langt ud, man overhovedet kan.

Der skal vaskes gulv med dem. De skal have prygl. Gode gammeldags bøllebank.

Det skal være en massakre på alt, hvad der har med fish’n’chips og Big Ben og »Love Actually« og Mr. Bean og Coldplay og Shakespeare at gøre. I dag er vi alle Italien!

Til grin

Som optakt til semifinalen med det tvivlsomme straffespark, havde danske B.T. indrykket en annonce i engelske The Sun og omvendt. En hyggelig lille konkurrence i at lege drillepind.

I den engelske annonce lød teksten »Vi spiser jer til morgenmad«, skrevet under et billede af et stykke toastbrød med to stykker bacon i et kors, så det lignede det engelske flag.

Helt håbløst forsøg på nedgøre danskerne. For det første så er vi jo ikke bacon. For det andet så er det rigtigt, at vi eksporterer en masse bacon til englænderne, men det er de vel bare glade for?

Det svarer til, at vi forsøgte at jorde dem ved at klippe-klistre en collage med Harry Potter-bøger og Spice Girls cd’er med teksten »Vi læser jer for ungerne og spiller ‘Spice Up Your Life’ med let ironisk distance, når vi er fulde på et dansegulv til runde fødselsdage«.

Det er med andre ord i sin essens vel mest af alt en hyldestannonce. Altså, selv tak for bacon, England!

Helt anderledes og majestætisk var den danske B.T.-annonce, hvor der på et bagtæppe af Dannebrog stod »It’s not coming home … We’re coming home!« (»Den kommer ikke hjem … Vi kommer hjem!« red.).

I forgrunden en horde af vikinger. Klar til at erobre og plyndre. Et langt bedre bud på, hvordan man håner en modstander med historiske referencer, rabalder og nationalromantik.

I den forstand stod det faktisk 1-0 til Danmark allerede ved kampstart, men dét mål tæller selvfølgelig ikke. For dårligt.

Jan Johansen hedder Jan Johansen og altså ikke Jan Juul Christensen. Modsat Jan Juul Christensen, som altså heder Jan Juul Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms.

Den falske Jan Juul

En journalist fra Information fik fat i en helt forkert Jan, da vedkommende forsøgte at få kontakt til Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen.

Og det endte hverken værre eller bedre end, at den falske Jan ikke var klar over, at han var falsk, så han frisk og frejdigt, uden at tøve, besvarede alle journalistens spørgsmål om partiernes reaktioner på anklagerne om seksuelle krænkelser, der er rettet mod De Konservatives Naser Khader.

Socialdemokratiets partisekretær blev således i avisen citeret for, at han ikke fandt anledning til, at partiet foretager sig yderligere for at undgå og for at håndtere seksuelle krænkelser.

Og det har jo nok været noget af en oplevelse for den rigtige Jan Juul Christensen, som senere har forklaret, at han i virkeligheden mener noget nær det modsatte. Nemlig at der altid kan være anledning til at overveje partiets tiltag.

Men hvad er overhovedet op og ned i det her? Og hvem er den falske Jan? Jo, nu skal du høre.

Jan, som ikke er Jan Juul Christensen, hedder ganske vist Jan, men ikke Juul Christensen. Han hedder Jan Johansen og er folketingsmedlem og beredskabs- og forsvarsordfører for Socialdemokratiet.

Der var med andre ord tilsyneladende ingen dårlige intentioner med det forkert citat. En journalist har fundet et telefonnummer på en hjemmeside, og manden, der tog telefonen, hed jo Jan og var socialdemokrat. Det er også uheldigt.

Pia Kjærsgaard er i årevis blevet beskyldt for at ville tage patent på Dannebrog. Senest af den unge forfatter Harald Toksværd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Hedemann.

Moder Danmark elsker alle

Pia Kjærsgaard har sagt bedækket i »Deadline«. I en debat med jurist Tarek Hussein og forfatter Harald Toksværd opremsede Pia Kjærsgaard lejligheder, hvor Dannebrog tages i brug, og afsluttede således:

» … Så er det midsommer, så er det studenterfester, så er det faktisk soldater, der kommer hjem i en kiste, og bliver bedækket på kisten med Dannebrog. Det bliver jo brugt i alle sammenhænge.«

Og hun har jo fuldstændig ret. Dannebrog er det danske flag, og det er fantasiløst, at nogen skal klandres for at ville tage patent på det. Faktisk er den eneste ekskluderende manøvre i debatten om Dannebrog, at Dansk Folkeparti anklages for at ville tage patent på det.

Logikken hviler jo på, at nogle mener, andre har brugt flaget for meget. Og de samme nogle vil dermed gøre sig til herre over, hvor meget Dansk Folkeparti må bruge flaget. Det er ekluderende og noget pjat. Køb en flagstang selv, og bland dig uden om, hvor ofte naboen hejser sit flag.