11-årige Jeppe er klogere end alle de voksne, der hele tiden snakker om børn som ham

Mediekommentar: Alle, der tror, at børn, der danser ud af de stereotype kønsroller, er ofre for kønsaktivistiske forældre, som trækker en dagsorden ned over dem, bør se »Danmarks yngste dragqueen: Jeppes juleønske«.

»Nu skal vi nemlig blot forholde os til, at Jeppe gerne vil være drag queen. Og der er intet så fint, rent og enkelt som at se Jeppe posere for kameraet i sin blå kjole.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Lisbeth Dilling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeppe er 11 år, og hans største drøm er at være drag queen.

Før det hele løber afsted med spørgsmål om Jeppes kønsidentitet, seksualitet, fremtidsudsigter og alt det andet, vi lærte af filmen »Billy Elliot« fra 2000 – om en dreng på Jeppes alder, der bare gerne ville danse ballet – har Jeppe et par ord til os:

»Det, at man går op i drag, betyder ikke nødvendigvis, at man gerne vil skifte køn.«

For nu skal vi nemlig blot forholde os til, at Jeppe gerne vil være drag queen. Og der er intet så fint, rent og enkelt som at se Jeppe posere for kameraet i sin blå kjole.

Drag er Jeppes passion, og tænk sig, at der kunne være voksne, der ville tage passionen ud af et barn. Det vil Jeppes forældre heldigvis ikke.

Jeppes mor, Hanne, har bemærket Jeppes prinsessefascination, siden han var tre år. Hendes bekymring er som hos så mange andre forældre, at han kan blive drillet i skolen, men hun synes, at Jeppe selvfølgelig skal have lov til alt det, han synes er fantastisk.

Jeppes far, Allan, ville nok have det nemmere, hvis Jeppe gik meget op i fodbold eller boksning, men det er ikke Jeppes opgave at gøre livet nemt for sin far, og det ved Allan heldigvis godt. Og det er yderst rørende at se Allan insistere på at rumme sit barns store passion.

Hanne er maler, og Allan er skraldemand, og hvis nogen bar rundt på en fordom om, at børn, der ikke passer ind i stereotype kønsroller, blev pålagt dette af deres forældre, gør de den fordom til skamme.

Jeppes forældre vil bare gerne have, at Jeppe er lykkelig. Og hvis det kræver, at han engang imellem er Roberta, så må det være sådan.

Jeppe på 11 år medvirker i »Danmarks yngste dragqueen: Jeppes juleønske«, og programmet kan streames på DR TV. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lisbeth Dilling.

Det hele bliver bedre

En scene i dokumentaren, som man godt kunne dvæle lidt mere ved, er, da Jeppes dragmor, Tinus de Schunard, spørger Jeppe, hvordan de andre i klassen reagerede, da Jeppe fortalte om sin store passion.

Tinus de Schunard er en af de mest succesfulde danske dragartister og Jeppes store idol. Allan kontaktede Tinus de Schunard, så Jeppe kunne møde ham, og Hanne og Allan kunne få en smule rådgivning til, hvordan de skulle gribe det hele an.

Tinus fortæller, at han har oplevet at blive spyttet på, råbt efter og decideret skudt efter, og det er nok noget af det, Hanne og Allan frygter, at deres barn vil blive udsat for. Der er allerede én, der har skrevet »klamme svin« til Jeppe på sociale medier. Desværre.

I et intimt øjeblik, hvor Tinus de Schunard er ved at lægge en overdådig makeup på Jeppe, spørger han som sagt til klassens reaktion.

Jeppe svarer uimponeret, at de tog det rimelig koldt, og Tinus spørger opfølgende, om nogen sagde noget dumt eller grinede af Jeppe. Det gjorde de ikke.

»Børn er sgu rimelige seje alligevel. Der er sket meget, siden jeg gik i skole,« siger Tinus de Schunard overrasket. Og tilsyneladende lettet.

Og det bør jo tjene som endnu en påmindelse om, at børn ikke mener noget som helst dårligt om det tøj, andre mennesker har på, før de bliver lært at mene det.

Og endnu vigtigere, at enhver, der vil vide noget om børn som Jeppe, bør slå lyttebøfferne ud, når Jeppe taler, og lukke dem lidt mere i, når voksne, der er bange for Jeppe, taler.

Danmarks yngste dragqueen: Jeppes juleønske kan streames på DRTV.

Kommentaren er baseret på det første afsnit.