Zentropa skræmmer tyskere til at betale millioner

600 tyskere har betalt Zentropa 5,5 millioner kroner for at undgå en retssag for ulovlig download af Antichrist.

Charlotte Gainsbourg og Willem Defoe i Lars von Triers »Antichrist« der godt må ses af 16-årige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Betal 9.000 kroner, eller vi sagsøger dig for det femdobbelte. Det er den kontante besked fra filmselskabet Zentropa til tyskere, der ulovligt har downloadet Lars von Triers meget omtalte film 'Antichrist' via internettet. Det skriver Politiken.

Foreløbig har mere end 600 tyskere indvilget i at betale tilsammen 5,5 millioner kroner for at undgå en retssag. Zentropa har ad den vej tjent flere penge end på biografvisninger, dvd og video.

»Det er et solidt plaster på såret. Vi har fået nogle af de penge hjem, vi har tabt, ved at filmen er blevet downloadet ulovligt«, siger Zentropa-direktør Peter Aalbæk: »Det er rart at have at gøre med et samfund som det tyske, der tager det her seriøst. Hvor den, der bliver krænket, har mulighed for at gå efter den, der krænker. Det kan man jo ikke i Danmark«.

LÆS OGSÅ: Gud valgte mig til at lave »Antichrist«!

Når en film som 'Antichrist' ulovligt bliver spredt på nettet, kan eksperter se, hvilke computere der deler filmen. Og så kan filmselskabet gå til teleselskaberne og få udleveret navn og adresse på ejeren. Hvorefter de tyske advokater sender erstatningskravet af sted.

I Tyskland skal advokaterne blot bevise, at ejerens computer er blevet brugt. I Danmark skal man kunne bevise, at det faktisk er ham eller hende, der har brugt den.

LÆS OGSÅ: Peter Aalbæk om piratkopiering

Herhjemme opfordrer flere filmselskaber politikerne til at indføre tyske tilstande, så de kan forfølge pirater, der downloader deres film uden at betale. Opfordringen er blandt andre signeret Fridthjof Film, der står bag film som 'Blå mænd' og 'Armadillo'.

Netop krigsdokumentaren 'Armadillo' blev downloadet ulovligt 10.000 gange, før den overhovedet var sat til salg på dvd i butikkerne. »Det er simpelthen ikke rimeligt, at man i Danmark kan stjæle, uden at det har nogen konsekvenser«, siger Ronnie Fridthjof.

Kulturminister Per Stig Møller (K) vil ikke kommentere sagen, før en arbejdsgruppe under ministeriet kommer med sine anbefalinger til, hvordan den omsiggribende piratkopiering kan stoppes.

LÆS OGSÅ:
Trier i top 3 over verdens mest stødende film

Gruppen ventes om kort tid at anbefale en model, hvor internetpirater får tilsendt advarselsbreve, der fortæller dem, at deres ulovlige download er blevet opdaget. Det håber arbejdsgruppen vil få mange pirater til at stoppe.