Zentropa laver film om Blekingegade-banden

Zentropa skal i gang med at filmatisere historien om den såkaldte »Blekingegadegruppe«, en politisk terrorgruppe på den yderste venstrefløj, der i 1980erne blandt andet stod bag et millionrøveri og et drab på en politimand.

Ifølge Zentropas direktør Peter Aalbæk Jensen har ideen i årevis været under udvikling i Zentropa, blandt andet i form af en TV-serie, men det var først, da selskabet opdagede, at filminstruktøren Jacob Thuesen puslede med samme idé, at projektets brikker syntes at falde på plads - med Thuesen i instruktørstolen.

»Historien er for god til at lade ligge, næsten for god, da der er en masse dramatisk materiale, vi ikke vil kunne få plads til i filmen. Men nu har vi fået knækket koden,« siger Peter Aalbæk Jensen om filmen, der indtil videre bærer titlen »Blekingegade«.

Han siger dog, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvordan medlemmerne af Blekingegade-banden vil blive fremstillet i filmen, og om de eksempelvis vil blive fremstillet som en slags helte.

»Det er klart, at det er svært at lave en film om virkelige personer uden, at nogen vil føle sig gået for nær. men det er også klart, at der er svære etiske spørgsmål at balancere, fordi der jo ganske enkelt er pårørende og ofre der har fået ødelagt deres liv i denne her historie, siger Peter Aalbæk Jensen.

Folkene bag

Instruktøren Jacob Thuesen fik sin spillefilmdebut under forrige års Berlin Film Festival med »Anklaget«, som også vandt »Fassbinderprisen« under European Film Award 2005. Han er lige nu ved at færdiggøre efterarbejdet på sin kommende spillefilm »Erik Nietzsche - De unge år«.

Manuskriptet bliver skrevet af Lars Kjeldgaard, forfatteren bag adskillige manuskripter og ideer til film og TV-produktioner, heriblandt »Edderkoppen« af Ole Christian Madsen og Per Flys seneste projekt, TV-serien »Forestillinger«. Filmen produceres af Sisse Graum Jørgensen for Zentropa. Sisse Graum Jørgensen har blandt andet produceret sidste års to største danske biografsucceser »Drømmen« af Niels Arden Oplev og den nyligt Oscar-nominerede »Efter Brylluppet« af Susanne Bier. »Blekingegade« forventes at blive optagelse i 2008.

Banden er i øvrigt også et af emnerne i journalisten Hans Davidsen-Nielsen bog »En højere sags tjeneste«, der udkom den 26. januar. Heri antydes det, at Blekingegade-banden formentlig kunne have været stoppet flere år før, gruppen under et røveri i Købmagergade i København dræbte en ung politibetjent.

Bogen om Politiets Efterretningstjeneste fastslår, at gruppen allerede fem år før drabet var stærkt i søgelyset for at have begået et voldsomt røveri i Lyngby med et udbytte på 8,3 mio. kr. PET fortalte politiet i Lyngby, at en bestemt gruppe mænd - som flere år senere blev dømt for røveriet i Købmagergade - kunne være de skyldige.

Endelig er journalisten og forfatteren Peter Øvig Knudsen på vej med et tobindsværk om Blekingegadebanden. Første bind udkommer den 15. marts.