Zentropa klager over filminstituttet

Efter to ugers betænkningstid vil filmselskabet Zentropa nu formelt klage over Det Danske Filminstituts kritiske rapport om selskabets regnskabsføring.

Peter Aalbæk Jensen og den øvrige Zentropa-ledelse vil klage over Filminstituttets »absurde« Deloitte-rapport, som kræver filmselskabet sat under skærpet opsyn næste gang det bevilget støttekroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledelsen af filmselskabet Zentropa har efter et par ugers betænkningstid besluttet at klage formelt over den rapport, som revisionsfirmaet Deloitte har færdiggjort om Zentropa på foranledning af Det Danske Filminstitut (DFI). Rapporten, som undersøger fire specifikke films regnskaber, blev igangsat efter, at DFI forrige år fik henvendelse om, at Zentropa havde rod i sin økonomistyring. Rapporten henstiller til, at Zentropa kommer under et skærpet tilsyn, samtidig med at den frikender selskabet for misbrug af støttemidler, herunder overfakturering af midler, der er brugt til interne transaktioner mellem Zentropas datterselskaber.

»Rapporten siger, at vores egne priser er fuldt ud sammenlignelige med markedspriserne. Men samtidig er Deloitte utilfreds med den måde, hvorpå vi har dokumenteret, at vi når frem til priserne. Det er jo ren Kafka,« siger Zentropas administrationschef, Anders Kjærhauge.

Også Zentropas direktør, Peter Aalbæk Jensen, er stærkt utilfreds med Deloittes rapport, som han kalder »absurd«, fordi den efter hans opfattelse kritiserer økonomistyringen, uden at man samtidig kan påvise et egentligt misbrug. »Det svarer til at beskylde folk for at stjæle cykler, fordi de har to arme og to ben og går forbi en række cykler,« siger Peter Aalbæk Jensen.

Både Anders Kjærhauge og Peter Aalbæk Jensen protesterer mod kravet om et skærpet tilsyn, idet de henviser til, at DFI er blevet konsulteret løbende om de omtalte regnskaber, og at priserne på ydelserne oven i købet er blevet justeret efter DFIs ønske. Samtidig påpeger de, at to separate revisionsfirmaer, et engelsk og et hollandsk, har gennemgået de samme regnskaber i forbindelse med filmstøtte fra EU og ikke har påpeget fejl.

På Det Danske Filminstitut siger direktør Henrik Bo Nielsen, at han endnu ikke har modtaget klagen fra Zentropa, hvorfor han først vil kommentere den, når han modtager den på skrift.

På baggrund af rapporten fra Deloitte har Det Danske Filminstitut ikke fundet anledning til at kræve den allerede udbetalte filmstøtte til Zentropa tilbagebetalt, og det skærpede tilsyn træder først i kraft, når Zentropa søger om ny støtte.