Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Direktør for filmselskabet Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, bøjer sig nu i konflikten med Det Danske Filminstitut (DFI), der forlanger regnskaber for den fem år gamle film »Antichrist« til fornyet revision.
På baggrund af en række artikler i BT, har DFI forlangt at få regnskaberne til filmen »Antichrist« til gennemsyn, efter at det i et notat fra filmens daværende producer Meta Louise Foldager og to andre økonomiansvarlige blandt andet blev hævdet, at en middag til 60.000 kroner afholdt til ære for Cannes-festivalens direktør, var blevet skjult i filmens produktionsudgifter.
I en mail sendt til Berlingske og en række andre medier skriver Zentropas direktør, at han vil give Det Danske Filminstitut lov til at gennemgå regnskaber og bilag fra filmen »Antichrist«.
Peter Aalbæk Jensen påberåber sig dog samtidig ret til at diktere, hvordan proceduren omkring gennemgangen af regnskaberne kommer til at forløbe.
»Vi vil gerne lukke op for bilag, men der er mange måder at gøre det på som er mere eller mindre ressourcekrævende for vores part. Vi har revision fra udlandet på besøg flere gange om måneden (fra europæiske filmfonde, red.), og da gør vi det ved at lægge bilagene ud i et rum til gennemsyn, og svarer derpå på spørgsmål fra den pågældende revisor. Den slags kan vi håndtere, men hvis man forestiller sig en revisionsmetode, der kan lægge vores bogholderi ned i flere måneder, så må vi sige nej, for vi skal jo for fanden også have lavet nogle film,« siger Peter Aalbæk Jensen.
Sagen om bilagene fra »Antichrist« begyndte i BT, som har fået fat i et notat fra tidligere centrale medarbejdere på filmen. Heri kritiserede de tre medarbejdere Peter Aalbæk Jensens indblanding i økonomiske styring på filmen, herunder at han blandt andet skulle have købt fiskegrej for støttemidler.
I sidste uge kom Zentropas første indrømmelse til kravet om udlevering af bilag, da Peter Aalbæk Jensen udleverede et enkelt et bilag, der viste, at den omtalte middag for kostede 9.270 kroner.
Hvorfor udleverede du ikke bare samtlige bilag ved denne lejlighed?
»Fordi jeg ønsker mest muligt tumult om DFIs fremgangsmåde,« siger Peter Aalbæk Jensen.
Samtidig med at Zentropa-direktøren lover at udlevere sine regnskaber og bilag forlanger han af Det Danske Filminstitut, at det skal droppe det han betegner som »monkey deal« mellem DFI og revisonselskabet Deloitte om lav honorering af Zentropas regnskaber mod lovning af fremtidige revisionsopgaver.
Hvorvidt filminstituttet skulle have indgået en aftale af denne type, stammer følge Peter Aalbæk Jensen, fra Zentropa-direktørens egne kilder på filminstituttet.
»Hvis DFI sætter en kostbar undersøgelse i gang på baggrund af et enkelt notat. Så vil jeg gerne have fuld klarhed over, hvilket misbrug af offentlige midler man har sat i gang med denne her undersøgelse,« siger Peter Aalbæk Jensen, der forventer at blive pure »frifundet« i sagen om bilagene.
»Det gør jeg fordi, at jeg som den eneste kender bilagene,« siger Peter Aalbæk Jensen, der også kræver af DFIs bestyrelsesformand Joachim Malling, at DFIs direktør, Henrik Bo Nielsen, erklæres inhabil i gennemgangen af Zentropas sag.
»Han har flere gange offentligt i ugens løb har vist sin forudtagenhed og, mod god forvaltningsskik, kommenteret min sag i detaljer. Jeg vurderer han har en forudfattet mening,« siger Peter Aalbæk Jensen.
Sagen fik i sidste uge kulturordførere og Kulturminister Marianne Jelved til at opfordre Zentropa til at udlevere bilagene, samt at overveje, hvorvidt selve det danske filmstøttesystem bør revideres.
Kulturministeren fremhævede dog overfor Ritzau fredag, at der ikke er grund til at gøre mere, så længe at DFI arbejder på sagen sammen med Kammeradvokaten og revisionsfirmaet.
Hvis DFI på baggrund af bilagene afgør, at der er blevet snydt med de offentlige støttekroner, kan det ende med et økonomisk krav til filmselskabet om tilbagebetaling af nogle af de otte millioner kroner, som "Antichrist" fik i dansk filmstøtte.
I værste fald kan Zentropa heller ikke i fremtiden modtage filmstøtte.
På trods af Peter Aalbæk Jensens udlevering af bilagene ønsker DFIs direktør, Henrik Bo Nielsen, ikke at kommentere yderligere, men nøjes i en pressemeddelelse, at undersøgelsesarbejdet nu kan genoptages, og at der på nuværende tidspunkt ikke kan angives en forventning om varighed.
Peter Aalbæk Jensen har i øvrigt selv bemærket lighederne mellem sin egen og en anden prominent bilagssag, og har derfor sendt en flaske whisky til Lars Løkke Rasmussen.
»Jeg er en mand der bliver beskyldt for mangt og meget, men jeg er også et generøst menneske. Og whiskyen er ikke påført noget filmregnskab,« siger Peter Aalbæk Jensen.