Zaki Youssef: »Skal vi nødvendigvis alle have samme kulturforbrug?«

Zaki Youssef Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Zaki Youssef er dansk-egyptisk rapper, komponist, skuespiller og dramatiker. Han har blandt andet spillet Don Juan på Betty Nansen Teatret, og i 2011 fik han Reumert Talentprisen for at have skrevet og spillet hovedrollen i »Præmieperker« på Det Kongelige Teater. Har senest sammen med Hadi Ka-koush lavet cabaréen »Ravage Royal« i Skuespilhuset.

»Spørgsmålet er, om nydanskere overhovedet har et lavere kulturforbrug end resten af befolkningen, hvis man regulerer for socialøkonomiske forhold. Gammeldanskernes kulturforbrug er jo også meget afhængigt af socialklasse. Unge, hvide danskere fra Rødovre kommer heller ikke meget i Det Kongelige Teater.

At tale om nydanskere som målgruppe er meget diffust, de spænder lige fra kontanthjælpsmodtagere, der sælger hash, til folk med lange uddannelser eller ansatte i en NGO. Kulturforbrug har mere noget at gøre med alder og med, hvor man kommer fra i landet, end med ens etniske ophav.

Kultur er jo et meget vidt begreb. Én ting er, at man ikke går i teatret, men der findes mange andre former for kultur. Det er mit indtryk, at unge nydanskere har et rimeligt stort forbrug af for eksempel hiphop, som den brede danske middelklasse ikke kender til. Det handler ikke om, at nydanskere ikke er kulturbrugere, de bruger bare noget andet kultur.

Så kan man spørge, om det er et problem, at der ikke kommer særligt mange nydanskere i teatret, når Det Kongelige spiller Shakespeare for 50. gang? Men er det så også et problem, at der ikke er særlig mange blåhårede 50-årige damer fra Nordsjsælland til RapKing-finalen, hvor næsten 90 procent af publikum er nydanskere? Skal vi nødvendigvis allesammen have det samme kulturforbrug?

Når vi har lavet »Ravage Royal«, har vi ikke tænkt, at nu skal vi ramme nydanskerne. Vi laver bare noget, som, vi selv synes, er helt vildt sjovt. Personligt synes jeg, at det er en langt større succesoplevelse at lave noget, som både den blåhårede dame fra Rungsted og drengene fra stenbroen kan grine ad. Langt større, end hvis der sidder 95 procent nydanskere.«