Yahya Hassans digte slår salgsrekord fra 1977

Digtsamlingen runder på 100.000 eksemplarer og er netop solgt til Holland, Tyskland og Italien.

Forlaget Gyldendal oplyser at Yahya Hassans bog nu midt i julehandelen er trykt i et samlet oplag på 100.000 - og ikke nok med det. Yahya Hassan står også foran et internationalt gennembrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1977 ramte en litterær storm Danmark

Vita Andersen debuterede med digtsamlingen Tryghedsnarkomaner, og selv om digte normalt kun sælges i få hundrede eller i bedste fald tusinde eksemplarer, så rev folk den ned af hylderne, og oplaget rundede et rekordoplag på 95.000.

Nu er den rekord blevet slået af den 18-årige debutant Yahya Hassans digtsamling. Forlaget Gyldendal oplyser i dag, at bogen nu midt i julehandelen er trykt i et samlet oplag på 100.000 - og ikke nok med det. Yahya Hassan står også foran et internationalt gennembrud.

Digtsamlingen er allerede solgt til Sverige og Norge, men Gyldendals Litterære Agentur har nu også solgt den til Holland, Tyskland og Italien, og det er foregået under ganske særlige omstændigheder.

»Det er sket ved meget store auktioner i Holland og Tyskland, hvor der begge steder har været fire forlag, som har budt på bogen, og det er aldrig sket før med en digtsamling,« siger Sofie Voller fra Gyldendal.

Auktionerne foregår på helt traditionel vis - forlagene byder hinanden op, fortæller Sofie Voller. Hun forklarer den store udenlandske interesse med både litterær kvalitet og den store debat og omtale i Danmark.

»Det er aldrig sket før, at en debutdigtsamling er trykt i et oplag på 100.000 eksemplarer og har fået så megen omtale, og det får også de udenlandske forlag til at håbe, at noget tilsvarende kan ske i deres lande. Digtsamlingen rejser en debat om en problemstilling, som er aktuel i en stor del af verden, og derfor vil også udenlandske læsere kunne genkende sig selv i den. Hertil kommer det unikke i digtsamlingen. Yahya Hassan har sin egen og helt specielle stemme,« siger Sofie Voller.

Hun regner med, at bogen udkommer i Tyskland allerede til marts, i Norge og Sverige til april samt i Holland til maj.

Salget i Danmark er båret frem af både fremragende anmeldelser - i Berlingske gav litteraturredaktør Søren Kassebeer fem ud af seks mulige stjerner og af en medieomtale uden fortilfælde.

Digtsamlingen handler om forfatterens opvækst i Aarhus Vest i en familie, der er indvandret fra Mellemøsten. Han beskriver en opvækst med forældresvigt, vold og kriminalitet, og han retter en barsk kritik mod både forældregenerationen i indvandrerfamilier og Islam.

Yahya Hassans digte har udløst en række dødstrusler, og han har derfor fået beskyttelse af livvagter fra Politiets Efterretningstjeneste. For nyligt blev han overfaldet på Hovedbanegården i København, og gerningsmanden er allerede blevet idømt fængselsstraf

Den utrolige salgssucces er også kommet bag på forlaget. I første omgang forhøjede Gyldendal oplaget til 1.600, derefter til 4.000 og senere 6.000 eksemplarer. Herefter er det gået slag i slag. Bogen bliver revet ned af hylderne, og gang på gang har forlaget igen måttet starte trykmaskinen.

TV: Hør tidens mest omtalte digter