Yahya Hassan trodser sikkerhedsrisiko: læser digte op i Palæstina

Den dansk-palæstinensiske digter har for første gang præsenteret sine omdiskuterede digte på engelsk under et forfatterarrangement i Betlehem.

Digteren Yahya Hassan (tv.) læste fredag op af sin digtsamling i Betlehem-forstaden Beit Sahour. Det skete som led i et projekt om dansk-palæstinensisk forfatterudveksling. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM/BETLEHEM: Den dansk-palæstinensiske digter Yahya Hassan har for første gang været i Palæstina. Ved et lille forfatterarrangement fredag aften i Betlehem læste han op af sin digtsamling. Det skete på engelsk.

»Det har jeg ikke gjort før. Det er første gang,« sagde Hassan kortfattet, mens han bagefter nød en palæstinensisk Taybeh-øl.

Hassan var inviteret til Palæstina af Det Danske Hus i Ramallah i forbindelse med et projekt om dansk-palæstinensisk forfatterudveksling, »Grænseløse Ord«. I oktober sidste sidste år deltog en gruppe danske og palæstinensiske forfattere i et litteraturarrangement i Den Sorte Diamant i København. De seneste dage har forfatterne så deltaget i den palæstinensiske litteraturfestival PalFest.

Arrangementet fredag aften fandt sted dagen inden PalFests officielle åbning i den ganske lille »Singer Café« i Betlehem-forstaden Beit Sahour nær det sted, hvor hyrderne ifølge den kristne overlevering fik bebudet Jesu fødsel. Den symbolik havde ikke nogen betydning for valget af sted til oplæsningen. Til gengæld var den diskrete placering og kun en lille håndfuld inviterede, palæstinensiske tilhørere helt i tråd med PETs anbefalinger.

Sikkerhedsrisiko ved deltagelse

Hassans oplæsning blev ikke nævnt i programmet for forfatternes Palæstina-besøg fra torsdag til mandag. Hans deltagelse var vurderet til at udgøre en sikkerhedsrisiko, og derfor er danske medier blevet bedt om ikke at fortælle om besøget, før den omdiskuterede forfatter igen var på vej til Danmark.

Hverken de markante digte eller den efterfølgende danske debat har fået opmærksomhed i Palæstina, men ifølge Berlingskes oplysninger handlede bekymringerne om, at radikale, religiøse grupper kunne organisere »et eller andet«, hvis de ad omveje hørte om besøget. Hassans kompromisløst ærlige digte om en opvækst med vold og religiøs dobbeltmoral indeholder også skarpe udfald mod islam, og det har ført til flere trusler i Danmark.

Efter et overfald har han fået beskyttelse fra PET, og offentlige arrangementer er gennemført under store sikkerhedsforanstaltninger.

Under sit besøg i Palæstina færdedes Hassan dog på egen hånd ind imellem de fastlagte programpunkter med de øvrige forfattere. Nogle blandt den lille gruppe tilhørere i Betlehem rullede med øjnene over billedsproget i Hassans digte. I en større, offentlig forsamling kunne hans digte have vakt opsigt.

Forfatteren Hanne-Vibeke Holst blev efter sin oplæsning ved åbningen af PalFest i Ramallah skarpt kritiseret af nogle tilhørere for at videregive stereotyper af palæstinensere som »terrorister«, selv om hun forsvarede sig med, at hun med sin tekst netop ønskede at udfordre og nuancere indgroede forestillinger.