Yahya Hassan om overfald: »Det var ikke så galt«

Onsdag aften blev salen fyldt i »Pressen« i Politikens Hus, da efterårets mest omdiskuterede digter kom på besøg.

»Der har været negative kommentarer og dødstrusler, men de kommer lige præcis fra de folk, jeg snakker om,« sagde Yahya Hassan onsdag aften i Politikens Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Der var næsten fuldt hus i »Pressen« i Politikens Hus onsdag aften, da en meget omdiskuteret ung mand skulle komme på besøg. På stole i det rustikke lokale sad folk forventningsfyldt. Da Yahya Hassan trådte ind på scenen var det også til en klapsalve. Han var inviteret af Politikens Hus, der havde rykket arrangementet fra Politikens Boghal til det noget større »Pressen«. En blanding af interviewsamtale, digtoplæsning og spørgsmål fra publikum var på programmet.

Der gik ikke mange sekunder fra han havde smidt overtøjet, til han hev to Tuborg Classic og en pakke røde Prince op af tasken. Og ligeså hurtigt var den første flaskeøl knappet op og den første smøg sad i mundvigen. Efter den fulgte den næste. Og den næste igen.

Det var ikke til at mærke på Yahya Hassan, at han for blot to dage siden blev slået ned bagfra på Københavns Hovedbanegård. Politikens litteraturredaktør, Jes Stein Pedersen, der styrede interviewbidderne med den 18-årige digter, spurgte også kort ind til mandagens overfald.

»Det var ikke så galt,« lød det kort fra Yahya Hassan.

Det er gået stærkt, siden Yahya Hassan for første gang kom i offentlighedens søgelys for blot halvanden måned siden. Hans digte om ghetto-miljøet, sin fortid, sin familie har fået enorm opmærksomhed. Både på godt og ondt. Han har solgt over 42.000 eksemplarer af sin digtsamling, og der er også interesse fra udlandet. Men Yahya Hassan må nu være ekstra opmærksom, når han færdes i det offentlige rum. Det lader dog ikke til at gå digteren på.

»Jeg lever mit liv. Ikke som jeg altid har gjort. Der ér selvfølgelig forskelle. Men i forhold til udfoldelsen af det, jeg har på sinde, er det det samme. Jeg gør det, jeg har lyst til,« siger Yahya Hassan.

Mellem spørgsmålene, læser Yahya Hassan op af sine digte. Den afslappede stemning på scenen ændrer sig en smule. Yahya Hassan skodder sin cigaret og rejser sig. Hans gennemtrængende, monotone oplæsningsstemme breder sig, og publikum lytter intenst.

Efterfølgende bliver han spurgt om, hvordan hans bog er blevet modtaget i baglandet. Hertil er hans svar, at han ikke kan generalisere. Der er ikke et endeligt svar på det spørgsmål.

»Der er negative reaktioner og dødstrusler, men de kommer lige præcis fra de folk, jeg taler om,« siger Yahya Hassan.

Han fortæller at han også får positive tilbagemeldinger i muslimske kredse.

»Der findes også nogle derude, der ikke nødvendigvis er enige med mig hele vejen igennem. Men nogle, som har respekt for det, jeg gør, og som kan følge mig. I hvert fald det stykke hen ad vejen,« siger Yahya Hassan.

Efter endnu en digtoplæsning får publikum lov at stille spørgsmål. Efter en session på knap halvanden time stillede publikum sig hurtigt i kø for at få en signeret kopi af Yahya Hassans digtsamling.