Yahya Hassan: Jeg forstår Omar El-Hussein

Digteren Yahya Hassan erklærer, at han ser mange lighedspunkter mellem sig selv og den terrormistænkte Omar Abdel Hamid El-Hussein.

ARKIVFOTO. Yayha Hassan læser digte op på Holstebro Handelsgymnasium under politibeskyttelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om digteren Yahya Hassan tager afstand fra den formodede gerningsmand bag terrorangrebene i København sidste weekend, erklærer han samtidig, at han på nogle punkter faktisk godt kan forstå ham.

I et interview med Politiken siger den unge digter, at han ser mange lighedspunkter mellem sig selv og den terrormistænkte Omar Abdel Hamid El-Hussein, der menes at stå bag attentaterne mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade i det indre København, og som blev skudt og dræbt af politiet efter angrebene.

»Selvfølgelig skal man nedkæmpe sådan en idiot. Men ... jeg forstår ham,« siger Yahya Hassen til avisen.

Den 19-årige Yahya Hassans forældre er af palæstinensisk afstamning - det samme er Omar El-Husseins. De er desuden begge vokset op i socialt belastede områder.

»Han var fanget på bunden af samfundet ligesom jeg. Han var indigneret over den palæstinensiske situation og forvirret over den højreorienterede drejning i Europa,« siger digteren.

Desuden understreger Yahya Hassan, at både han og 22-årige Omar El-Hussein begge har været involveret i knivstikkerier og har været i voldelige klammerier.

»Han har begået kriminalitet, mens han boksede og prøvede at finde sin passion og formåen. Jeg har lavet kriminalitet, mens jeg skrev en digtsamling. Han tabte sin boksekamp og fortsatte med automatvåbenet. Jeg var heldig at blive udgivet. Jeg siger ikke, at ellers var jeg endt som terrorist, men jeg havde siddet fat i nogle af de samme omgivelser,« siger Yahya Hassan til Politiken.

Samtidig advarer digteren mod, at danskerne står så fast på retten til ytringsfrihed, at vi ender med at skubbe de almindelige muslimer fra os.

Han kritiserer, at den formodede gerningsmand bliver omtalt som muslim, når han »først og fremmest er kriminel«.

Fredag kom det frem, at Københavns Politi har fundet DNA fra Omar El-Hussein ved Krudttønden. Politiet formoder, at det var ham, der skød og dræbte først en 55-årig mand ved kulturhuset og siden en 37-årig mand uden for synagogen i Krystalgade. Fem betjente blev desuden såret under angrebene.