X Factor rusker op i de gamle traditioner

For at forny sig går DR-programmet X Factor tilbage til den oprindelige dommertrio og den gamle auditionform. Underholdningsredaktør lover »enormt spændende sæson«.

Foto: Katrine Emilie Andersen

Når syvende sæson af X Factor skydes i gang 3. januar på DR1, bliver det med flere glædelige gensyn i form af blandt andet den oprindelige dommertrio, Thomas Blachman, Remee og Lina Rafn, og den gamle auditionform. Og det er det, der er hemmeligheden bag at forny konceptet, fortæller DRs underholdningsredaktør, Rasmus Ladefoged.

»X Factor skal gerne blive ved med at være frisk, nyt og spændende, så derfor rusker vi en lille smule op i nogle af de gamle traditioner. Det var et rigtigt stærkt dommerpanel, vi lagde ud med den gang, og vi kunne godt tænke os at se, hvordan de ville spille sammen så mange år efter. De har en meget spændende forhistorie i programmet sammen,« siger han.

I de seneste sæsoner har X Factor haft en ny auditionform, hvor deltagerne ikke kun synger for de tre dommere men også for et stort publikum akkompagneret af musik. I den kommende sæson er programmet gået tilbage til de oprindelige auditions, hvor deltagerne kun skal synge for dommertrioen og uden musik.

»Det var på tide at prøve noget nyt, vurderede vi. Og så er det enormt spændende, nervepirrende og intenst, når deltagerne står foran dommerne og er a cappella, for på den måde har de nerverne helt uden på tøjet. Det er altså der, sangstemmen for alvor kommer til sin ret,« siger Rasmus Ladefoged.

Programmets seertal har ligget forholdsvis stabilt i alle sæsoner, og det vidner om, at danskerne er vilde med at lytte til både skærende og talentfulde sangstemmer fredag efter fredag, når sæsonerne kører på TV. Men Rasmus Ladefoged erkender også, at X Factor er oppe imod stærk konkurrence fra mange nye medieplatforme og konkurrenternes underholdningsprogrammer i primetime i weekenderne.

»Så vi er spændte på, om seerne fortsat gider at se med,« lyder det fra underholdningsredaktøren.

Han vil dog gerne garantere, at der er god grund til følge med i syvende sæson.

»Niveauet er rigtig, rigtig højt i år. Det er en af de ting, man altid er sindssygt spændt på, når man laver X Factor, for vi ved jo ikke, hvem der stiller op. Men det bliver en musikalsk meget spændende sæson med dygtige mennesker i alle tre kategorier,« siger Rasmus Ladefoged.

Selvom X Factor holder fast i de gamle traditioner, har den nye sæson også en ny værtinde. Det bliver Eva Harlou fra DR-programmerne Arkitektens hjem og Danmarks skønneste hjem, der skal guide seerne igennem sæsonen.