X Factor lærer børn at mobbe

Udstødelse og fordømmelse er solid underholdning. Men forældre bør være varsomme, når de ser X Factor med børnene.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen

Den ubarmhjertige tone kan nemlig føre til mobning, skriver Søndagsavisen.

Ditte Dalum Christoffersen, der er antimobbekonsulent hos AMOK forklarer:

»Børnene ser, at voksne udstøder og udstiller dem, der virker kiksede, både voksne og børn, og derfor kan børnene opleve, at det er helt okay at gøre det. Det bliver endda vist som familie-underholdning fredag aften i den bedste sendetid,« siger hun til Søndagsavisen og fortsætter:

»Når X Factor kører, er der altså gang i den ude i klasseværelserne. Børnene leger, at de er dommerne, og efterligner dommernes personlige stil og vurderer deres klassekammerater på samme måde,« siger hun.

Hos DR tager man advarslen med ro.
»Jeg synes, at mobning er superalvorligt. Jeg ved det, for jeg har prøvet det på min egen krop. Og jeg synes virkelig, at X Factor viser, at det er helt okay, at man ikke er som alle andre. Vi tør jo netop at vise dem, der er anderledes. Og der har jo også været deltagere i de tidligere programmer, der har en mobbehistorie, men som virkelig har fået et værd i programmet,« siger programansvarlig Jan Lagermand Lundme.

»Hvis X Factor skulle legitimere, at det er okay at mobbe, svarer det til, at det er okay at pande en ned på gaden, bare fordi man har set en boksekamp.

Jeg tror godt, at vores seere kan finde ud af at skelne,« siger han.

Forældre bør være opmærksomme på deres egen adfærd fredag aften foran fjernsynet.

»Det er vigtigt, at forældre taler med deres børn om, at det er udstødelse, der foregår, når nogle bliver sendt ud med hårde ord, og at de faktisk kan være rigtig kede af det,« siger Ditte Dalum Christoffersen.

»Forældre bør derfor sige fra, når det bliver for groft, og ikke sidde og klaske sig selv på lårene af grin, når der er nogle, der bliver gjort til grin,« opfordrer hun i Søndagsavisen.