»X Factor« har mistet sin x-faktor

TV-underholdning. Kritikken hagler ned over DRs flagskib »X Factor«, der lige nu lækker seere i tusindvis. Men hvad er det der er gået galt?

Debatten mellem »X Factor«-dommerne Anne Linnet, Ida Corr og Thomas Blachman har ikke i samme grad som tidligere mediernes interesse. Foto: Katrine Emilie Andersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver fredag samles danskerne foran TV-skærmene for at heppe på deres favoritter i »X Factor«, men det samlede antal seere til programmet daler hurtigere end Thomas Blachmans begejstring for sin meddommer Anne Linnet. En sammenligning af dette og sidste års seertal afslører et gennemsnitligt fald på 212.000 seere.

Det faldende seertal betyder endnu ikke, at programmet seermæssigt er blevet overhalet af andre programmer, og i DR bevarer man fortsat troen på programmets egen »X Factor«.

»Jeg ser ingen svaghedstegn ved »X Factor«. Det er stadig det underholdningsprogram, der kan samle flest danskere,« siger DRs underholdningsredaktør, Jan Lagermand Lundme.

Det er man for såvidt ikke uenige i ude i den del af medielandskabet, hvor man gennem årene har fulgt programmet med størst opmærksomhed. Ikke desto mindre er troen på programmets langtidsholdbarhed for nedadgående. På BT regner man eksempelvis ikke længere med, at »X Factor« kan sælge aviser.

»I forhold til alle mulige andre underholdningsformater er »X Factor« stadig en seermagnet, men programmet er slidt i kanterne. Man fornemmer også tydeligt, at det er gået op for seerne, at »X Factor« er en illusion. Der bliver ikke fundet nogen ny dansk verdensstjerne i programmet. Det er underholdning i nuet, som også Thomas Blackman ofte prædiker ved dommerbordet for tiden. Eksistensberettigelsen er at skabe nogle musikalske og underholdende øjeblikke – og derfor er »X Factor« nok ikke helt så spændende som tidligere,« siger BTs underholdningsredaktør, Lars Westh Jacobsen.

Skuffelse

DR har tidligere piftet underholdningsformatet op ved at lade dommerne danne nye grupper og holde auditions foran et publikum. I år er »X Factor« blevet frisket op med nye dommerne i skikkelse af Ida Corr og Anne Linnet.

»Anne Linnet har leveret lidt ved at gå mod Thomas Blackman og skabe nogle skænderier, men det er jo ikke noget, som man ikke har set før. Jeg har forventet, at hun ville bidrage med mere – bl.a. med at give seerne mere indsigt i musikken og bruge deltagerne på nye måder. Verbalt gentager hun ofte sig selv. Det er hele tiden »super dejligt« og »super godt«, og på den måde nuancerer og kvalificerer hun ikke programmet som musikekspert,« siger Lars Westh Jacobsen.

På BTs underholdningsredaktion tog man allerede sidste år konsekvensen af programmets dalende gennemslagskraft. Forud for udsendelserne kalkulerede avisredaktionen ikke med, at »X Factor« ville kaste nogen forsidehistorier af sig.

»Vi sender stadig to journalister og fotografer til programmerne, og vi dækker også alle pressemøderne, men det er primært en begivenhed, som vi dækker på bt.dk. Da programmet var nyt, godt og frisk, kunne en forside med »X Factor« godt sælge nogle ekstra aviser – det tror vi ikke på, at programmet kan i dag,« siger Lars Westh Jacobsen.

Også Ekstra Bladet har i år bevidst neddroslet sin ellers massive opdækning af »X Factor«. Hvor avisens faste »X Factor«-reportere tidligere troligt mødte op til showets mandagspressemøde, hvor de kunne tale med dommerne, og om torsdagen, hvor de kunne møde deltagerne, sker det i dag jævnligt, at reporterne springer et af møderne over til fordel for andre af døgnets begivenheder.

»Problemet er, at deltagerne ikke har nok på hjerte. Og vi kan ikke blive ved med at skrive om uenigheden mellem Thomas Blachman og Anne Linnet. Tidligere skrev vi om »X Factor« hver dag. Det gør vi ikke mere,« siger Pia Haabegaard, der er chef for Ekstra Bladets underholdningsredaktion.

Hun påpeger, at X Factor-konceptet overordnet set stadig er en seermagnet, for i alle lande, der viser »X Factor«, er det det mest sete program.

»I Danmark har programmet også forholdsmæssigt mange seere, men jeg synes, at konceptet bliver forvaltet utroligt ringe lige i øjeblikket. I andre lande satser man på talentet, men i Danmark har det udviklet sig til et slags freakshow,« siger Pia Haabegaard.

Måske skyldes tilbagegangen, at landet har for lille en talentmasse, eller at de virkelige talenter ikke skal nyde noget af at blive hængt til tørre i showet, mener Pia Haabe­gaard, der også kritiserer, at deltagerkategorierne er lavet om, så at aldersniveauet er faldet.

»Det, vi står med i år, er reelt et børneshow, og det gør det altså noget farveløst, da de simpelthen er for unge til rigtigt at have noget på hjerte,« siger Pia Haabegaard, der mener, at showet i øjeblikket går i tomgang, og at den nye dommer Anne Linnet har været en fejltagelse.

»»X Factor« fænger ikke rigtig mere. Man sætter sig jo nærmest bare af gammel vane og ser det. DR skal passe på med ikke at miste deres seere fredag aften. Hvis ikke de finder på noget nyt, så kommer der en streamingtjeneste og stjæler hele publikummet. I øjeblikket kan seermassen flytte sig meget hurtigt,« siger Pia Haabegaard.

I 2008 stod Basim Moujahid selv på scenen i det populære TV-program. Den tidligere deltager elsker »X Factor«-formatet, men han er heller ikke imponeret over den aktuelle sæson. På en fast side i Se & Hør vurderer Basim Moujahid ugens program, og indtil videre har dommen været hård. »Det er som en blomst, der ikke er blevet vandet og behøver kunstigt åndedræt nu!«, »Bliver det sidste sæson?« og »Hold kæft, et flop. Jeg blev altså chokeret«, har han blandt andet skrevet i ugebladet.

»Det er et fantastisk TV-format, men hvis det ikke bliver behandlet ordentligt, så virker det ikke. Konceptet er krakeleret i denne sæson. Det ligner en kopi af »X Factor«, fordi der er lavet for mange ændringer med to nye dommere og en ny vært,« siger Basim Moujahid til Berlingske. Han siger også, at han anser det for at være problematisk, at seerne ikke lærer deltagerne bedre at kende.

»I de gamle »X Factor«-dage kom man ind under huden på deltagerne. Der blev vist klip fra deres liv og fortalt om deres baggrund. Det var meget mere personligt,« siger Basim Moujahid.

Den tidligere »X factor«-deltager møder hele tiden mennesker, der er utilfredse med »X Factor«.

»De er skuffede, og de synes, at programmerne er blevet ligegyldige. Tidligere talte folk om »X Factor« på arbejdet om mandagen. Det gør de ikke længere,« siger Basim Moujahid.

I DR slår underholdningschef Jan Lagermand Lundme fast, at »X Factor« ikke er ved at være historie.

»Vi kan selvfølgelig ikke blive ved med at sende »X factor« de næste 30 år, men på nuværende tidspunkt er vi slet ikke der, hvor »X Factor« er ved at være slut og ovre,« siger Jan Lagermand Lundme, som ikke ser nogen andre underholdningsformater, der kan samle lige så mange seere som »X Factor«, når han kigger ud i verden:

»Der er ikke et nyt »X Factor« derude. Men det kommer der helt sikkert.«