Winding Refn angriber von Trier: Han er på stoffer og »over the hill«

Cannes-pressemøde sluttede med, at Nicolas Winding Refn kaldte Lars von Trier en mand, der havde toppet, efter at have taget for mange stoffer

Nicolas Winding Refn sammen med Cliff Martinez, Elle Fanning og  Matthew Newman under pressemødet i Cannes. Fold sammen
Læs mere
Foto: LAURENT EMMANUEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CANNES: »Lars? - Altså han har jo taget en masse stoffer og er 'over the hill'. Sidst, jeg så ham, forsøgte han at komme i seng med min kone - men fandt så en anden dulle.«

Det var afskedssalutten fra årets danske deltager i konkurrencen om De Gyldne Palmer ved Cannes-festivalen, Nicolas Winding Refn, ved fredagens pressemøde efter premieren på »The Neon Demon«.

Selv om svaret blev afleveret skødesløst på et norsk spørgsmål om, hvorvidt de to rivaliserede, ville det være noget af en udtalelse de fleste steder, men ingen steder så meget som her i Cannes, hvor Lars von Trier i mange år var lidt af en institution. Her har de fleste af Triers film haft premiere - »Dancer in the Dark« vandt endda hovedprisen.

Også Lars von Trier var kendt for at kunne provokere til pressemøder, og nogle bemærkninger om Hitler blev hans foreløbigt sidste hernede for fem år siden.

Men nu har Nicolas Winding Refn åbenbart taget handsken op. Pressemødet var ellers en ganske hyggelig affære indtil da - spørgsmålene til den danske instruktør kom tydeligvis fra filmjournalister, der var mere sympatisk indstillet overfor »The Neon Demon«, end de, der buhede efter pressevisningen torsdag aften.

Nicolas Winding Refn svarede da også beredvilligt på spørgsmålene, og fortalte om, hvordan hans ekstremt billedmættede univers hænger sammen med hans egen ordblindhed, og hvordan han havde ønsket at lave filmen med kvinder som hovedpersoner - faktisk hvordan han forestillede sig at være en 16 år pige - og da skuespilleren Elle Fanning prøvede rollen måtte udbryde: »Oh My God - du er mig.«

»The Neon Demon« har Elle Fanning i hovedrollen som den 16-årige Jesse, der kommer til Los Angeles og slår igennem som model - men samtidig mærker brutaliteten i modeverdenen. En horrorfilm om mode-miljøet på Winding Refns vis.

»Det er en horrorfilm, og det er samtidig en film om vores besættelse af skønhed. Der er ikke et bestemt politisk og moralsk synspunkt, der skal vises, men modeverden er en forfærdelig verden og barsk, fordi det handler om, hvordan du ser ud og derfor, hvordan er du er født. Det er jo forfærdeligt, men det er også berusende og ophidsende,« konstaterede Nicolas Winding Refn.