War Horse

Jeremy Irvine i War Horse. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID APPLEBY / HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WAR HORSE

Der er få mennesker, der kan slippe af sted med at give hovedrollen i en film til en hest - og stadig række ud over det (ganske vist profitable) publikum af 8-14-årige piger. Men Steven Spielberg er en stor historiefortæller og en stor historiefortæller kan gøre selv historien om en hest spændende. Det siger anmelderne i hvert fald. At War Horse, eller på dansk: Krigshest, ikke engang er i 3D kan undre. En film om en hest i krig må indeholde nogle filmiske elementer, der ville gøre sig godt i flere end to dimensioner.

Krigshest handler om forholdet mellem en dreng og hans krigshest. Drengen Albert Narracott ser hesten blive født og siden bliver den hans tro følgesvend, også da 1. verdenskrig sætter kloden i brand og adskiller Albert og hesten fra hinanden. Spoiler: De finder hinanden igen.

War Horse er baseret på et teaterstykke, der igen er baseret på Michael Morpurgos børne- og ungdomsroman af samme navn. Den noget banale historie reddes hjem af det spielbergske håndværk, hvilket også kan aflæses i de overvejende positive anmeldelser.

Bonusinfo: Hvis man er rigtig vild med historier om unge mænd og deres heste, kan man fx. læse Cormac McCarthys All the Pretty Horses (1992) - den blev filmatiseret i 2000 af Billy Bob Thornton (da. titel: Borderline) med Matt Damon og Penélope Cruz i hovedrollerne. War Horse er nomineret til seks Oscar-statuetter.