Wagner-opera på ny svensk pengeseddel vækker vrede

Kendt svensk operasanger kritiserer, at nye pengesedler med den svenske operastjerne Birgit Nilsson henviser til Wagner, som var Hitlers yndlingskomponist. Også i Danmark har Wagner vakt debat.

Den kommende 500-krone­seddel med afdøde Birgit Nilsson og et scenebillede fra Wagners opera »Valkyrien«. Foto: Sveriges Riksbank Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske komponist Richard Wagner (1813-1883), berømt for sine operaer og berygtet for sin antisemitisme, er en evig kilde til debat.

De seneste dage har Wagner, der var Hitlers yndlingskomponist, været årsag til en følelsesladet debat i Sverige.

Landet hinsidan er i øjeblikket ved at udskifte sine pengesedler, og på den nye 500-lap, som kommer i omløb til efteråret, hylder man Sveriges store operasanger Birgit Nilsson (1918-2005) med et smukt portræt kombineret med et scenebillede fra en opførelse af Wagners »Valkyrien«.

Det sidste er faldet den svenske operasanger Malena Ernman for brystet. »Birgit Nilsson havde fortjent en værdigere hyldest,« skriver hun på Facebook.

Malena Ernman, der i 2009 repræsenterede Sverige ved European Song Contest i Moskva og er en respekteret operasanger, har tidligere kritiseret fejringen af 200-året for Wagners fødsel.

»Først og fremmest fordi han var Adolf Hitlers idol, men også fordi jeg er uendeligt træt af den Wagner-dyrkende intellektualisering inden for opera,« sagde hun dengang til SVT, Sveriges pendant til DR.

Nu kritiserer hun den tyske komponist ud fra samme synspunkt.

»Wagner er en af verdenshistoriens mest indflydelsesrige antisemitter. Han er ofte blevet kaldt protonazist og var en af nazitysklands store forbilleder. Både han selv og hans musik blev ideologisk ledestjerne for Hitler og nazismen,« skriver hun på Facebook.Hun henviser til en stigende antisemitisme i dagens Sverige, og at det derfor er upassende at give plads til Wagner på landets nye pengesedler.

»At vælge at pryde vores sedler med en scene fra en mildt sagt kontroversiel komponists værk er i denne situation forbløffende. Wagner anses af mange for at være en af verdens største komponister, og selvfølgelig skal vi spille hans værker i Sverige. Men han har en symbolværdi, som det ikke går at se bort fra,« skriver Malena Ernman.

Den svenske nationalbank, Riksbanken, har ikke planer om at udskifte motivet på den nye pengeseddel.

»Det er ulykkeligt, at valget af motiv opfattes negativt. Vores ambition har været at fremhæve Birgit Nilssons kunstneriske gerning, og det her (»Valkyrien«, red.) har været en af hendes største roller,« siger Susanna Grufman, enhedschef i Riksbanken, til Svenska Dagbladet.

Wagner-debat i Danmark

Det er langtfra kun i Sverige, at Richard Wagner er årsag til den slags debatter. Det sker også i Tyskland og selvfølgelig i Israel, hvor det er problematisk at spille værker af komponisten.

Også i Danmark har Wagner udløst ophedet debat. Da Det Kongelige Teater i 1998 skulle give sin første udendørskoncert på Skamlingsbanken ved Kolding, udløste det kritik fra sønderjyder, at der var Wagner på programmet.

De mente, at man skulle være varsom med at spille Hitlers yndlingskomponist netop på Skamlingsbanken, hvor sønderjyderne hvert år fejrer Danmarks befrielse i 1945 og genforeningen i 1920.

»Det vil være uklogt at starte koncerten med en ouverture af Wagner, når det kan støde nogen. Det er ikke censur, men almindelig pli og dannelse. Men efter min mening kan man sagtens senere have Wagner på programmet,« sagde Jørgen From, daværende borgmester i Christiansfeld, til Berlingske.