Visesangeren Tony Vejslev er død

Nekrolog. Komponisten, der satte musik til Frank Jægers digte, blev 93 år.

Tony Vejslev satte musik til en række danske digtere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto / Ritzau Scanpix

Allerede under besættelsen kunne publikum møde en ung Tony Vejslev, der optrådte som sanger med både kendte og egne kompositioner.

Og i 1980erne fik et nyt publikum ørerne op for ham, da Kim Larsen på sit album »5 Eiffel« indspillede to af Vejslevs kompositioner til lyrikeren Frank Jægers digte, »Åh, at være en høne« (Være-digtet) og »Bedstefar, ta' dine tænder på« (April, april). Også Erik Grip og Eddie Skoller har haft Tony Vejslev på repertoiret, ligesom komponisten er repræsenteret i bl.a. Højskolesangbogen.

Frank Jæger og Tony Vejslev mødtes på Schneekloths Gymnasium, og i 1953 udsendte de bogen »19 Jægerviser«. Visesangeren fik efterfølgende engagement i bl.a. Lulu Ziegler Kabareten og Tivolis Glassal. Han medvirkede desuden i teaterforestillinger og ledede en overgang en jazzkvartet.

I årenes løb satte Tony Vejslev musik til en række danske digtere, herunder vennerne Thorkild Bjørnvig, Ole Sarvig og Jørgen Gustava Brandt samt ældre lyrikere som Emil Aarestrup, Sophus Claussen og Johs. V. Jensen.

Til Argentina

Tony Vejslev blev uddannet lærer i 1950 og underviste en periode i Argentina børn af danske udvandrere. Senere boede han en tid på Samsø med hustruen Benthe og efterfølgende i Nordsjælland. Frem til midten af 1980erne underviste han på Fredensborg Skole.

Kim Larsens succes med Vejslevs Frank Jæger-viser førte til, at guitaristen og musikforlæggeren Finn Olafsson producerede et album, »Tony Vejslev synger Frank Jæger, Thorkild Bjørnvig, Ole Sarvig og Johs. V. Jensen« samt efterfølgende nodebøger på sit forlag, Olafssongs.

»Det førte til et for mig berigende nært venskab med et vidunderligt, inspirerende og humoristisk menneske,« fortæller Finn Olafsson, som også har optrådt med Vejslevs kompositioner.

Tony Vejslev efterlader sin søn Jakob Vejslev og sit barnebarn Kristoffer Vejslev Dyssegaard, der begge er komponister. lw