Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Igen igen står vi et sted, hvor det kommer til at gøre ondt på kulturlivet, og det er synd for os alle – fordi »vi ikke kun har en krop, der skal passes på, men også en ånd«.
Sådan siger Berlingskes kulturkommentator Anne Sophia Hermansen i kølvandet på den nye række af restriktioner, som Epidemiudvalget netop har godkendt, og som i høj grad vil ramme kulturlivet.
»Det smerter mig,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i den forbindelse, med henvisning til at netop kulturinstitutionerne og -aktørerne i forvejen er hårdt prøvet, men hun betonede også nødvendigheden af, at befolkningen samles mindst muligt netop nu, hvor smitten med omikron spreder sig hurtigt.
Konkret lukkes stort set alle samfundets kulturinstitutioner ned, og det samme gør kulturlivet.
»Jeg forventer ikke, at der vil være partier, som for eksempel kæmper for at få lukket fitnesscentre og svømmehaller i stedet for museer og teatre, men jeg forventer omvendt heller ikke, at kulturlivet vil komme til at stå tilbage med en lang næse. Mette Frederiksen har klart tilkendegivet, at kulturlivet er vigtigt, og at der vil blive sendt kompensationspakker i retning af kulturen,« siger Anne Sophia Hermansen.
I den nuværende situation appellerer Anne Sophia Hermansen til, at politikerne udstikker en konkret dato eller begivenhed, kulturlivet kan forholde sig til og arbejde hen imod. For eksempel når 70 procent af befolkningen har fået boosterstikket eller en konkret dag i januar.
I mellemtiden, mens nedlukningen står på, råder Anne Sophia Hermansen kulturlivet og dets institutioner til at være kreative og forblive relevante.
Akkurat som flere kulturaktører tidligere har vist sig forrygende til.
»Kulturinstitutionerne må i mellemtiden få malet eller gjort hovedrent, og de skal især opfordres til at forblive relevante. Lav podcast, udendørsudstillinger, og brug de sociale medier til at dele viden og indblik i kulturhistorien. Vær kreative. Folk kommer igen til at sidde derhjemme og kede sig. Vi har før set, at for eksempel Gyldendal har haft succes med forfattersamtaler, mens Randers Regnskov under den første nedlukning fik fat i børn og unge via Facebook. Eller bliv inspireret af Trapholt, som skabte kunstprojektet LightHope under coronakrisen eller af Guldagergaard i Skælskør, der lavede en absolut seværdig udendørs kunstudstilling med værker af internationalt anerkendte keramikere,« siger hun.
Vi andre, kulturforbrugerne, skal vise samfundssind ved at – foruden at spritte hænder og holde afstand – holde hånden under kulturlivet. Det kan vi konkret gøre ved at købe bøger, kunst, teaterbilletter, årskort og så videre, opfordrer Anne Sophia Hermansen:
»Mens institutionerne bliver kompenseret, kan hverken kunstnere eller forfattere holde foredrag, og det er her, mange henter deres indkomst. Så køb kunst. Gerne af kunstnerne selv. Og køb billet til et forfatterforedrag allerede nu, også selv om det måske først kan afholdes om et par måneder. Giv også bøger i julegave – og giv bøger i januargave.«