Virkelighedens Maersk-kapring adskiller sig fra Hanks-film

Filmen »Captain Phillips« er blevet en publikumssucces, men er også fortællingen om en kapring, hvor besætningen og kaptajnen er endt på hver sin side i retssalen.

Tom Hanks spiller hovedrollen som Richard Phillips i den nye film, "Captain Phillips". Foto fra filmen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Torsdag har storfilmen »Captain Philips« dansk premiere – en film med helte, masser af drama og med en næsten happy ending for besætningen og for hovedpersonen, kaptajn Richard Phillips, der portrætteres af skuespilleren Tom Hanks.

Men i virkelighedens verden er hele affæren endt i en en amerikansk retssal med et krav fra besætningen om en erstatning på 50 mio. dollar, fordi de hævder at være blevet bragt i fare af kaptajnen. Virkeligheden var anderledes end både filmen og den bog fra 2010, »A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea«, som den er baseret på, illustrerer. Kaptajn Richard Phillips var ikke nogen helt, hævder besætningen. Han var en hensynsløs kaptajn, der tilsidesatte alle advarsler, fordi han, ifølge skibets chefingeniør Mike Perry, havde et »regulært dødsønske«. Intet mindre.

I »Captain Phillips« fortælles historien om kapringen af containerskibet »Maersk Alabama« den 8. april 2009. Fire somaliske pirater ud for Somalias kyst får held til at kapre det enorme containerskib efter et mislykket forsøg og efter en jagt på skibet i over et døgn.

Her får vi fortællingen om en kaptajns kamp mod de fire somaliske pirater og hans redning af den amerikanske flåde og af elitestyrken Navy Seals, der befrier kaptajnen ved at skyde tre af de fire pirater. Den fjerde pirat var forinden bragt til et amerikansk flådefartøj under påskud af, at amerikanerne ville forhandle en pris for kaptajnen. Den overlevende pirat afsoner nu en straf på 33 års fængsel i et topsikret fængsel i Indiana.

Det er endvidere historien om en besætning, der bliver efterladt alene tilbage på skibet, efter at de somaliske pirater har besluttet sig til at stikke af fra skibet med kaptajnen i en redningsbåd. Men det er først og fremmest i USA blevet historien om et gidseldrama, hvor besætningen siden har følt sig svigtet af den kaptajn, der ifølge besætningen tog alt for mange chancer og ikke var til at stole på. Og derfor er det også en sædvanlig amerikansk tragedie, hvor advokaterne har taget over. For sagen er nu endt i retten, hvor besætningen kræver kompensation for, at kaptajnen tilsidesatte alle advarsler om at sejle længere væk fra Somalias kyst for at undgå at blive taget af piraterne.

Overhørte advarsler

Hvad der er op og ned på historien om »Maersk Alabama« opklares formentlig aldrig. Den sande historie kendes ikke. Men skibet blev kapret, kaptajn Phillips blev taget med af piraterne i en redningsbåd, og han blev reddet af Navy Seals berømte Team Six – dem der også blev sat ind, da terrorlederen Osama Bin laden skulle udskadeliggøres. Og Richard Philips har indrømmet, at han ikke tog notits af de mange advarsler, der kom fra forskellige sider om at søge mindst 600 miles ud på havet, da skibet passerede Somalien. Han fastholdt kursen og afstanden på omkring 300 miles fra kysten, fordi »det var ligegyldigt, om du var 600 eller 1.200 miles fra kysten«. Hvilket i den her situation blev fatalt. Men der hører enigheden så også op. For besætningen mener, at kaptajnen fra start til slut ikke lyttede til besætningens bekymring og ikke ønskede at ændre kursen, fordi han ville nå hurtigt frem til endemålet i Kenya.

Selv er Richard Phillips ikke meget for at svare på de spørgsmål, han vil blive konfronteret med i retten. I National Press Club i Washington var han forleden mest indstillet på at fortælle om den generelle situation om pirateri og ville ikke tale om besætningens anklager ud over at konstatere, at »han aldrig selv har ment, at han var en helt«.

Det er nemlig også en af de anklager, besætningen har imod ham – at han i bogen, som han har skrevet sammen med Stephan Talty, og som filmen altså er baseret på, fremstår som »en helt« der ofrer sig for besætningen.

»Det er helt forkert. Det står der faktisk ingen steder i bogen, og jeg anser ikke mig selv for at være en helt«, siger Richard Phillips, der understreger, at rygtet om hans helterolle er kommet frem i pressen og ud af den blå luft.

Phillips virker da også som en lun fyr, der på trods af gidseltagningen synes i balance med sig selv.

Fantastisk stykke arbejde

Til gengæld har han intet imod at tale om det særlige forhold, der trods alt udviklede sig mellem ham og de meget unge drenge på 16 til 18 år, der havde kapret skibet. Han forsøgte at udvikle et forhold til flere af dem, som han havde lært på gidseltagningskurser. Og det lykkedes også på den korte tid af 12 timer, hvor han var alene med piraterne, at få en kontakt med en af lederne, som blev kaldt »Skinny«, fordi han var tynd.

»Vi jokede med hinanden og endnu bedre, vi udviklede et forhold, hvor vi kunne snerre ad hinanden,« siger Phillips.

Han har kun ros til overs både over for Tom Hanks og de somaliere fra Minneapolis, som spiller piraterne.

»De gør et fantastisk stykke arbejde i filmen«, siger han.

Om kaptajn Phillips lader sig påvirke af besætningens kritik kan ikke ses på ham. Og som han siger:

»Der sker så meget undervejs i et sådant forløb. Når man har været igennem det her, så er man ikke så følsom længere«.