Virkeligheden bliver til spænding

Fire meget forskellige politiske spændingsromaner bruger aktuelle eller historiske begivenheder som udgangspunkt for fiktive plot.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiske intriger og stabilitetstruende begivenheder af internationalt tilsnit og fra den virkelige verden danner rammen om fire forskellige nye spændingsromaner, der på hver sin måde prikker til læseren og ansporer til andet og mere end underholdende gys. For eksempel refleksion. Det litterære niveau er ikke lige højt i alle fire bøger, til gengæld suger de næring og nærvær af aktuelle konflikter og spændinger. Ja, selv historiske hændelser får et skær af aktualitet over sig i disse TV-dramatiserede 1864-tider.

Således er spændingsromanen »Mordet ved Dybbøl Banke«, skrevet af debutanten Claus Mørkbak Højrup, et – i meget mere end bornedalsk forstand – fiktionaliseret historisk drama. Her går forfatteren så langt som til at gøre en af fortidens helte til morder og »benåder« dermed post mortem de unavngivne preussiske soldater, man hidtil har antaget dræbte kommandochef du Plat ved Dybbøl Banke i 1864.

I bogen bliver den fiktive feltgendarm Hans Bielke sat på sagen, da hans ven generalen findes myrdet. Desværre er han en ualmindelig klodset efterforsker, hvilket bidrager mere til irritation end spænding, og det hjælper heller ikke på læsningen, at sproget ikke kan blive enig med sig selv om, hvorvidt det vil være tidstypisk eller moderne.

Man mærker, at forfatteren, der er officer af reserven, har styr på de militære detaljer, og den historiske ramme fungerer også fint, ikke mindst i de passager hvor Bielke husker tilbage på sin barske barndom og tiden før krigen. Men teksten løfter sig aldrig helt op over stoffet, og det er synd.

Også den danske embedsmand og forfatter Mogens Blom er ekspert på det, han skriver om i »Gidsel i Amman«. Her er vi tilbage i nutiden i et meget aktuelt og skræmmende scenarie, hvor en ung dansk kvinde, som arbejder for en lokal NGO i Amman, kidnappes. Det sker for øjnene af Majken Tarp, der er udsendt fra Forsvarets Efterretningstjeneste for at undersøge efterretninger om mulige terrorhandlinger mod danskere.

Både i Danmark og Jordan møder hun modstand i sit forsøg på dels at finde kvinden, dels at forhindre et planlagt bombeattentat, og hun allierer sig derfor nødtvunget med den danske journalist Kåre Nygård. Langt hen ad vejen en begavet og hæderlig spændingsroman, om end den ville have haft gavn af en lidt stejlere spændingskurve for at give læseren sved på panden.

Stakåndet bliver man heller ikke af tyske Simon Urbans klaustrofobiske »Plan D«, selv om den skam er uhyggelig nok med dens forestilling om nutiden, hvis fortiden havde været anderledes. Her handler det om, hvordan verden ville have set ud, hvis Berlinmuren ikke var faldet og Tyskland ikke genforenet.

Det forurenede og overbefolkede DDR står i efteråret 2011 på fallittens rand og satser som sidste udvej på økonomisk støtte fra Vesttyskland. Et mord på en tidligere DDR-rådgiver truer dog med at spolere forhandlingerne, og kommissær Martin Wegener arbejder mod tiden og en hemmelig plan, Plan D, for at undgå østtysk statsbankerot. Urban har tilladt sig at rokere om på virkeligheden og givet aktuelle politikere andre roller, og det er både foruroligende og finurligt – og ind imellem en anelse kompliceret uden et vist kendskab til det tyske samfund.

Til gengæld kræver Steffen Jacobsens »Gengældelsen« ikke andre »forhåndskundskaber« end den lille angst, der sidder i de fleste vesterlændinge efter de seneste års øgede terrortrusler, 9/11 og andre attentater. En selvmordsbomber sprænger sig selv og flere hundrede Tivoli-gæster i luften, men ingen påtager sig efterfølgende ansvaret, og efter syv måneder er politiet stadig på bar bund.

Et tilsyneladende ulykkeligt selvmord på Nørreport Station sætter imidlertid politikommissær Lene Jensen på sporet af de mulige gerningsmænd og et nyt terrorangreb. Sammen med sin tro væbner, privatdetektiven Michael Sander, centrifugeres hun ud i en hæsblæsende efterforskning, der både kaster nyt lys over datterens død og giver læseren høj puls og nedbidte negle. Jacobsen skriver, så man er tændt, terroriseret og taknemmelig – eneste anke er den ikke helt troværdige slutning, der dog hurtigt fortaber sig i krudtslam og røgen af god fiktion om den virkelige verden.


Titel: Mordet ved Dybbøl Banke. Forfatter: Claus Mørkbak Højrup. Sider: 500. Pris: 300 kr. Forlag: People’s Press.

Tre stjerner


Titel: Gidsel i Amman. Forfatter: Mogens Blom. Sider: 376. Pris: 250 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.

Tre stjerner


Titel: Plan B. Forfatter: Simon Urban. Oversat af Steen Sohn. Sider: 520. Pris: 300 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.

Tre stjerner


Titel: Gengældelsen. Forfatter: Steffen Jacobsen. Sider: 414. Pris: 300 kr. Forlag: People’s Press.

Fire stjerner